VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 09/06/2009 - 17:16h

La sospita de tupinada contra Iniciativa Internacionalista destapa un cúmul de despropòsits en el recompte dels vots de les europees

Els errors afecten molts partits i arreu · A Beneixida, el poble de Maria Teresa Fernández de la Vega, tots els vots del PSOE van a parar al POSI · En Cardedeu, Sitges o Benicarló les dades de l'Ajuntament no coincideixen amb les del Ministeri de l'Interior · Els diaris del grup Vocento publiquen una versió dels resultats on Esquerra Republicana perd tots els vots allà on es presenta amb les sigles LV, en favor d'Iniciativa Internacionalista

La sospita per les xifres estranyes que el partit Iniciativa Internacionalista aconsegueix en les eleccions en diverses poblacions basques ha començat a donar pas a la sorpresa per un cúmul d'errors en el recompte difícil d'entendre. Per exemple a Beneixida, el poble on vota Maria Teresa Fernández de la Vega, el PSOE treu zero vots i en canvi el partit trotskista POSI en treu 215 i guanya les eleccions com es pot llegir a la web del ministeri de l'interior.

Els errors afecten de forma indiscriminada candidatures de tota mena i arriben de fonts més diferents. Val a dir que les dades que hi ha ara encara són provisionals, ja que no serà fins demà quan es farà el recompte oficials dels vots.

Hi ha casos comprovables a partir de les webs dels ajuntaments, com és el cas de Cardedeu o Benicarló. A la web municipal de Cardedeu hi ha l'acta amb el resultat. Però el resultat que ofereix l'Ajuntament no coincideix amb l'acta que dóna el ministeri de l'interior. En aquest cas, per exemple, Iniciativa Internacionalista perd deu vots, la candidatura de Los Verdes en guanya dos, Unión Progreso y Democracia en guanya sis, el partit Republicà Català en guanya tres i Democracia Nacional en guanya deu.

En el cas de Benicarló l'acta oficial de l'Ajuntament i l'acta del ministeri de l'interior discrepen també de forma notable. Així el PSOE obté 3088 vots segons l'Ajuntament però només 2843 segons el ministeri mentre que Iniciativa Internacionalista treu vuit vots segons l'Ajuntament i nou segons el ministeri.

En el cas de Sitges l'Ajuntament ha penjat les dades oficials del recompte a nivell local tampoc no coincideixen amb les que dóna el ministeri de l'interior. A l'acta local, per exemple, CiU té 1623 vots i en canvi a la web del ministeri en té 1659. Un cas sorprenent és el d'Iniciativa Feminista que en el còmput local té 42 vots i que en canvi en la web del ministeri es queda en només nou.

Hi ha una cas encara més curiós. La llista oficial dels resultats que és a la web del ministeri espanyol de l'interior ha estat reproduïda en molts webs, especialment de diaris. En tots ells els resultats coincideixen, excepte en el cas dels diaris del grup Vocento, entre els quals el Correo o Las Provincias. Aquests diaris contenen un error que consisteix en que en les circumscripcions on la candidatura encapçalada per Esquerra Republicana porta com a sigla única LV (de Los Verdes) els seus vots desapareixen i se sumen a Iniciativa Internacionalista. Podria ser, però, un error de l'empresa al traspassar les dades posades per interior a disposició dels diaris.

Irregularitats al País Basc

Iniciativa Internacionalista (II) ha denunciat una 'possible tupinada de proporcions històriques', que, segons la coalició, els ha restat 'milers de vots' a les eleccions europees. El cert és que en no pas menys de vint-i-quatre poblacions amb una forta presència de l'esquerra independentista, II no ha tingut cap vot. També sobta l'augment de vots nuls i en blanc. El diari basc Gara publica un article en què constata aquestes irregularitats.

Segons que explica l'article de Gara, la candidatura POSI ha obtingut 113 vots a Amezketa, mentre que II no n'ha tingut cap, segons el còmput del ministeri espanyol d'Interior. Aquestes dades han fet aixecar sospites, atesa la forta presència de votants de l'esquerra independentista. El diari Gara publica que hi ha no pas menys de mil vuit-cents vots a tot el País Basc que els interventors d'II van comptar com a seus i, tanmateix, en l'escrutini oficial, fet pel ministeri espanyol d'Interior, han estat sumats a unes altres candidatures. Aquestes dades, segons Gara, han estat contrastades.

L'article afegeix que l'error no s'ha comès a l'hora de comptar els vots, sinó a l'hora d'informatitzar les dades. La primera de les irregularitats que han estat detectades fan referència al nombre assignat a la candidatura d'II: mentre que en les paperetes i en les llites de candidatures registrades se li atorga el nombre 31, en els impresos de les actes d'escrutini aquest número correspon a Democracia Nacional. Anomalia que, segons Gara, ha fet que molts vots independentistes hagin estat sumats als del partit d'ultra-dreta espanyol, que ha triplicat els seus vots al País Basc (73 a Soraluze, 53 a Legazpi i 78 a Villabona).

Però aquestes no són les úniques anomalies detectades. En efecte, en alguns municipis bascos, llistes com les d'Union Nacionalista Asturiana, Movimiento Social Republicano, POSI, UCE o SAIN han estat la força més votada.

II-SP demana col·laboradors per detectar i denunciar irregularitats

Fora del País Basc, també han estat denunciades algunes irregularitats. Amb tot, és ben difícil de poder demostrar-les. II demana la col·laboració de la ciutadana i convida tots aquells que hagin observat irregularitats a enviar un correu electrònic per informar-ne (web@iniciativainternacionalista.org). És per això que el grup de suport dels Països Catalans a la candidatura ha enviat un comunicat en què fa una crida perquè els representants provincials d'II-SP, acompanyats d'apoderats, vagin demà als recomptes i comprovin, d'una banda, que el nombre de vots obtinguts coincideix amb els atribuïts a les actes, d'una altra, que els vots en blanc coincideixen a les actes i al recompte provincial i també que revisin els vots nuls.

 
+ Web oficial de recompte de vots del ministeri de l'interior | Llei orgànica del règim electoral general
+ Comunicat d'Iniciativa Internacionalista amb l'acusació de frau
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA