VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 10/03/2009 - 06:00h

Montserrat commemora sis-cents anys d'abadia, amb l'accés per carretera encara limitat

El primer abat en fou Marc Vilalba, nomenat pel Papa Luna · L'Escolania difon els cants al YouTube · Cassià M. Just, que dijous farà un any que és mort, serà homenatjat

Avui fa sis-cents anys (pdf) que el monestir de Montserrat, que pertanyia a Ripoll des de la fundació, l'any 1025, va independitzar-se'n. Fou aleshores, l'any 1409, que va passar de priorat a abadia. Diumenge passat es va una missa commemorativa (pdf). Aquest sis-centè aniversari se celebra mentre l'accés a Montserrat (pdf) continua tancat als vehicles de dilluns a divendres (cal fer servir el Funicular Aeri), tot i que obre els caps de setmana.

En efecte, l'accés a Montserrat continua tancat als vehicles en general i només funciona com a via d'emergències i serveis de dilluns a divendres. Des del mes de febrer passat, però, s'obre els caps de setmana. El divendres la carretera a Montserrat s'obri de 16 a 22 i el dissabte i el diumenge l'accés roman obert des de les 7 fins a les 22.

En la missa de diumenge passat, l'abat Josep M. Soler, va aprofitar l'homilia de la missa, per a evocar la història de l'abadiat montserratí, 'teixida de moments de joia i de dolor, d'èpoques de més esplendor o de més decadència', i remarcar la presència de la comunitat monàstica a Montserrat, 'pràcticament d'una manera ininterrompuda des de la fundació fins al dia d'avui'. Pel que fa a la celebració del sis-cents aniversari, va afegir: 'Ara, sis cents anys després, Montserrat és fruit de la tradició benedictina rebuda de Ripoll, de l'autonomia que li va ésser concedida ara fa sis segles, dels pelegrins de tot arreu i de l'església i del poble catalans que han contribuït a donar-li una fisonomia pròpia.' (llegir tota l'homilia(pdf).

Si algú vol saber-ne més sobre el procés d'erecció de l'abadiat montserratí, pot llegir l'article 'A l'entorn de la vida i de l'activitat de Marc de Vilalba, primer abat de Montserrat (1409-1439)', escrit per Francesc Xavier Altés i Aguiló i publicat a Studia Monastica 48.

L'Escolania de Montserrat al Youtube

L'Escolania de Montserrat compta, des del desembre passat, amb un canal de vídeos al YouTube. L'objectiu n'és donar a conèixer els cants de l'Escolania. Ja s'hi han interessat internautes de països tan llunyans com el Japó, Brasil o el Canadà, que s'han subscrit al canal.

Un sentit homenatge

D'altra banda, dijous vinent se celebrarà un homenatge a l'ex-abat de Montserrat Cassià M. Just, quan tot just en fa un any de la mort. L'acte, organitzat per la Fundació Cassià M. Just, tindrà lloc a les 19 a l'església de Sant Felip Neri de Barcelona (Pl. de Sant Felip Neri, 5).

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA