VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 17/12/2008 - 19:00h

L'Oncle Buscall ha baixat del cim de Sant Sebastià per portar el tió a cinc escoles de Vic

És una activitat organitzada per l'Associació per la Cultura Popular Catalana de Vic

L'Oncle Buscall i el mestre tioner, acompanyat dels seus amics, la Bastona (la vara que l'ajuda a despenjar els tions dels arbres), l'Heura i en Colgafocs (el tió que sempre va amb ell), han anat a visitar cinc escoles de Vic: Santa Caterina i els CEIP Sentfores, la Sínia, Dr. Joaquim Salarich, i Centre. Han voltat per les classes i han saludat tots els nens i nenes. Després ha explicat la història del tió que els deixava, com l'han de cuidar, què li han de donar per menjar i com i quan l'han de fer cagar.

L'Oncle Buscall i el mestre tioner, acompanyat dels seus amics, la Bastona (la vara que l'ajuda a despenjar els tions dels arbres), l'Heura i en Colgafocs (el tió que sempre va amb ell), han anat a visitar cinc escoles de Vic: Santa Caterina i els CEIP Sentfores, la Sínia, Dr. Joaquim Salarich, i Centre. Han voltat per les classes i han saludat tots els nens i nenes. Després ha explicat la història del tió que els deixava, com l'han de cuidar, què li han de donar per menjar i com i quan l'han de fer cagar. Finalment, acompanyat amb la seva guitarra ha cantat la cançó de l'Oncle Buscall i la del tió. Els nens i les nenes, molt contents, han cantat aquestes i altres cançons. Finalment els ha repartit un conte que explica la seva història. El mestre tioner ha quedat molt content i satisfet i espera, que l'any que ve, pugui portar, personalment, els tions a les altres escoles de Vic.

Qui és l'Oncle Buscall
El mestre tioner té molts cosins i cosines que el truquen durant tot l'any quan veuen que algunes branques dels arbres es desperten. Llavors, l'Oncle Buscall amb la Bastona, l'Heura i en Colgafocs els van a despenjar i els porten a la cova on viuen, al cim de Sant Sebastià. Allà, tots els tions, s'esperen tot l'any dormint. Quan falten poques setmanes perquè sigui la nit de Nadal, tots els tions es desperten de gana. Llavors l'Oncle Buscall els agafa i els porta a totes les cases i escoles perquè els nens i nenes els hi donin menjar i escalfor. Quan estan ben tips, calents i arriba la nit de Nadal, és l'hora de fer cagar el tió. Mentre els nens i les nenes canten i piquen el tió, aquest va fent cagar les joguines, roba, colors ..., fins que surt una ceba, que vol dir que ja no li queda res més a la panxa.

L'Associació Per la Cultura Popular Catalana de Vic, s'ha creat per donar a conèixer i fer que no es perdin les tradicions de la cultura catalana. Aquesta activitat és el segon any que es porta a terme. El primer any hi van participar dues escoles i aquest any ja en són cinc.

La valoració d'aquesta iniciativa ha estat molt positiva i ha tingut molt bona acollida a les escoles, tant per part dels/les mestres com pel què fa als alumnes.

En aquests moments, l'associació té engegades dues campanyes més:
- Perquè aspirem a la normalitat, aposta per la joguina en català.
- Cicle de xerrades literaries.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA