VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
M╔SVilaWebá Correu áClau
Vilaweb á
DIJOUS, 11/12/2008 - 12:00h

Esquerra commemora el centenari de l’estelada i el 75Ŕ aniversari de la mort de Francesc MaciÓ

SerÓ aquest vespre al bar-restaurant Clau de Fa

Esquerra de Sabadell ha volgut traslladar la commemoraciˇ del centenari de la bandera estelada a la ciutat amb un acte aquest vespre, a partir de les 9 de la nit, en el qual intervindrÓ l’historiador sabadellenc Jaume Pont i actuarÓ el grup sabadellenc labatzuca. Amb l’acte tambÚ es vol recordar que enguany Ús el 75Ŕ aniversari de la mort del president Francesc MaciÓ.

La necessitat de la creaciˇ d’una bandera de combat va prendre forma definitiva a travÚs de la inspiraciˇ de l’activista i polÝtic Vicenš-Albert Ballester l’any 1918, per˛ en una fotografia del 1908 al Casal CatalÓ de ParÝs ja s’hi pot apreciar la primera estelada. Amb l’estel solitari a la bandera es pretenia simbolitzar l’anhel de llibertat dels catalans, inspirant-se en la bandera cubana. Enguany, doncs, es compleixen cent anys d’hist˛ria de la bandera independentista que al llarg del 2008 la Comissiˇ 100 anys d'estelada s’ha encarregat de recordar, difondre i rellanšar arreu del paÝs.

Fa uns mesos van ser les JERC del VallŔs les encarregades d'hissar una gran bandera estelada al cim de la Mola, i ara des de Sabadell Esquerra Republicana ha volgut contribuir a aquest homenatge i vincular-lo al 75Ŕ aniversari de la mort del president Francesc MaciÓ. Aquest vespre al restaurant Clau de Fa (Biblioteca Vapor Badia), l’historiador Jaume Pont parlarÓ d’aquest doble aniversari. labatzuca, el grup de folc experimental de Sabadell, serÓ l’encarregat de posar l’accent poŔtic i musical a l’acte.

á
Acte de commemoraciˇ al Museu d'Hist˛ria
de Catalunya el 2 de desembre passat.
Fotografia: LluÝs Brunet
Al llarg de l'any l'estelada ha coronat
mÚs de 500 cims, entre ells, l'Everest.
+ Noticia relacionada: Un any reivindicant l'estelada
+ Vilaweb TV: L'estelada fa cent anys
tornar

Versiˇ per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA