VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 11/12/2008 - 12:00h

Esquerra commemora el centenari de l’estelada i el 75è aniversari de la mort de Francesc Macià

Serà aquest vespre al bar-restaurant Clau de Fa

Esquerra de Sabadell ha volgut traslladar la commemoració del centenari de la bandera estelada a la ciutat amb un acte aquest vespre, a partir de les 9 de la nit, en el qual intervindrà l’historiador sabadellenc Jaume Pont i actuarà el grup sabadellenc labatzuca. Amb l’acte també es vol recordar que enguany és el 75è aniversari de la mort del president Francesc Macià.

La necessitat de la creació d’una bandera de combat va prendre forma definitiva a través de la inspiració de l’activista i polític Vicenç-Albert Ballester l’any 1918, però en una fotografia del 1908 al Casal Català de París ja s’hi pot apreciar la primera estelada. Amb l’estel solitari a la bandera es pretenia simbolitzar l’anhel de llibertat dels catalans, inspirant-se en la bandera cubana. Enguany, doncs, es compleixen cent anys d’història de la bandera independentista que al llarg del 2008 la Comissió 100 anys d'estelada s’ha encarregat de recordar, difondre i rellançar arreu del país.

Fa uns mesos van ser les JERC del Vallès les encarregades d'hissar una gran bandera estelada al cim de la Mola, i ara des de Sabadell Esquerra Republicana ha volgut contribuir a aquest homenatge i vincular-lo al 75è aniversari de la mort del president Francesc Macià. Aquest vespre al restaurant Clau de Fa (Biblioteca Vapor Badia), l’historiador Jaume Pont parlarà d’aquest doble aniversari. labatzuca, el grup de folc experimental de Sabadell, serà l’encarregat de posar l’accent poètic i musical a l’acte.

 
Acte de commemoració al Museu d'Història
de Catalunya el 2 de desembre passat.
Fotografia: Lluís Brunet
Al llarg de l'any l'estelada ha coronat
més de 500 cims, entre ells, l'Everest.
+ Noticia relacionada: Un any reivindicant l'estelada
+ Vilaweb TV: L'estelada fa cent anys
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA