VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 10/11/2008 - 17:04h

L’IEC ret un homenatge pòstum a Rafael Caria

Hi participaran el president de l’Institut, Salvador Giner, i el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira

L’Institut d’Estudis Catalans retrà homenatge a Rafael Caria, poeta, lexicògraf i toponimista alguerès mort el passat 9 d’abril als 67 anys, amb una sessió en la seva memòria que se celebrarà demà dimarts, 11 de novembre, a les set del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut (carrer del Carme, 47).

Caria, que era membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC des del 28 de febrer de 2006, va contribuir decisivament al coneixement de la lexicografia i la toponímia alguereses, així com al coneixement de la realitat social de l’Alguer
La recerca de Rafael Caria es va centrar en el treball de camp i en l’arxivística i els seus estudis han estat decisius per a conservar bona part del lèxic alguerès en determinades àrees del vocabulari. Entre les obres dedicades a la lexicografia destaquen Els noms de les herbes del camp de l’Alguer, La vegetació espontània al camp de l’Alguer, El lèxic dels mariners algueresos: entre catalanitat i mediterraneïtat. Sobre toponímia va escriure Toponomastica algherese i Il mondo del Càlic. Studi di toponimastica e lessicografia algherese. També va tractar els aspectes històrics i socials de la realitat algueresa a les obres L’Alguer, llengua i societat i L’alguerès des d’una perspectiva històrica. Com a escriptor, Caria va conrear una poesia fortament arrelada a la realitat de l’Alguer i, alhora, una poesia que transcendeix l’àmbit local i ateny unes preocupacions universals, de manera que apropa la llengua i l’ànima de l’Alguer al conjunt de terres de llengua i cultura catalanes.
En la sessió en la memòria de Rafael Caria hi intervindran Salvador Giner, president de l’IEC; Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del Govern; Pere Lluís Alvau, periodista i promotor cultural; Luca Sala, coordinador del Centre de Recursos Pedagògics Maria Montessori; August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC, i Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l’IEC. Tot seguit, la soprano Glòria Fadel, acompanyada del pianista Bartomeu Jaume, interpretarà els poemes de Rafael Caria «Els asfòdels», «La cambra», «Enllà de l’origen» i «Anhel» del recull Els asfòdels, i «Pels camins del silenci», «Profunds meandres del no-res» i «Quan m’acomiadaré de tu» del recull Cants al capvespre.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA