VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 29/10/2008 - 06:00h

El govern català aprova uns pressupostos austers, condicionats per la crisi

Castells diu que són fets a l'espera del nou model de finançament · I Mas que responen a l''obediència cega' del PSC al PSOE

El consell de govern de la Generalitat va aprovar ahir uns pressupostos austers i 'marcats per la crisi' per al 2009. El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, va explicar: 'Són condicionats per tres factors: la crisi, la limitació que marca la normativa d'estabilitat pressupostària [que acota el dèficit a l'1% del PIB] i el model de finançament pendent.' I que, segons les seves previsions, la desocupació atenyeria l'11,6% l'any vinent.

Tot i amb això, va repetir que el govern no treballava amb cap més hipòtesi que la de tenir un nou model de finançament l'any 2009, i que quan el tindria, hauria de fer les modificacions pressupostàries pertinents, com ara aplicar un 'crèdit extraordinari'. Això dit, no va voler avançar a què es destinarien els recursos addicionals dels pressupostos, una vegada aprovat el nou model de finançament.

Previsions de recessió

Segons els pressupostos aprovats pel govern, el PIB de l'any que ve tindrà una variació del -0,1%, en lloc de l'1,2% previst per al 2008. Segons Castells, al quart trimestre d'enguany 'és probable que es confirmi el creixement negatiu', que 'es mantindrà, pel cap baix, durant els primers trimestres de l'any que ve'. Per Castells, la recessió pot durar un any o dos.

Augment de la desocupació

La Generalitat preveu que la taxa de desocupació sigui, l'any vinent, d'un 11,6% i que desapareguin uns 55.000 llocs de feina, xifres similars a les de l'any 1999; i que sobretot la construcció faci una baixada forta, en particular d'habitatge residencial. Per tant, 'hi haurà gent que es trobarà en situació de precarietat', va indicar.

Crítiques de CiU

Ara, el president de CiU, Artur Mas, considera que els pressupostos s'han fet amb una 'gran debilitat', 'd'obediència cega' del PSC al PSOE. Per Mas, els socialistes catalans han renunciat a exigir al PSOE un nou finançament i els pressupostos se'n ressenten; i tanmateix, l'estatut català fixa unes regles que 'ara com ara el PSOE infringeix'. Però José Luis Rodríguez Zapatero i el PSOE 'estan més preocupats perquè els convidin a la cimera de Washington que no pas per arreglar els mals de l'economia real'.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA