VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 07/10/2008 - 23:58h

La borsa de Wall Street entoma les pitjors pèrdues d'aquests últims cinc anys

Cau un 5,11%, malgrat la jornada estable a les borses europees · El govern espanyol establirà un fons per a donar crèdit a empreses i particulars i ampliarà la garantia de dipòsits fins a 100.000 euros

El pessimisme continua abatent-se sobre Wall Street. Malgrat la lleu tendència a l'alça de les borses europees i la insinuació del president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, de rebaixar els tipus d'interès, el Dow Jones s'ha enfonsat i ha acabat la sessió perdent un 5,11%. En canvi, a Europa els parquets s'han mogut amb més optimisme, després de l'anunci de mesures coordinades per a plantar cara a la crisi, fet pels ministres d'Economia.

Els ministres d'Economia han acordat que el fons de garantia de dipòsits de bancs i caixes d'estalvi dels vint-i-set fos, pel cap baix, de 50.000 euros. Però, unes quantes hores després, el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha anunciat que, a l'estat espanyol, aquest fons passaria de 20.000 euros a 100.000. Zapatero també ha anunciat l'establiment d'un fons, a càrrec del Tresor, de 30.000 milions d'euros, ampliable a 50.000 milions, per a 'garantir el finançament d'empreses i ciutadans'.

Un fons per a donar crèdit a empreses i particulars

Zapatero ha justificat aquest fons a càrrec del Tresor així: 'En una situació de restricció de crèdit, és essencial que el govern contribueixi a finançar-lo, perquè el crèdit fa que una economia funcioni.'

El fons per a donar crèdit a empreses i particulars 'solament assumirà actius de màxima qualitat', ha dit Zapatero; i ha subratllat que la finalitat era 'd'afavorir el bon funcionament dels mercats crediticis'. A més, segons el president espanyol, aquest fons serà temporal i compatible amb les normes del mercat interior europeu. L'extinció d'aquest fons 'es farà d'una manera natural a mesura que es normalitzin els mercats'.

El president espanyol ha recalcat, tanmateix, que la intenció no era pas de rescatar el sistema sinó de 'prevenir riscos i sostenir el crèdit perquè empreses i ciutadans puguin continuar finançant-se'.

 
Evolució del Dow Jones durant la jornada d'ahir.
+ The New York Times: Markets Plunge Despite Hint of Rate Cut.
+ Financial Times: EU agrees common action on banks crisis.
+ Joan Tugores, a VilaWeb: La crisi ve de la manca d'ètica d'una minoria.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA