VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 07/10/2008 - 14:34h

La UE augmenta el mínim de garanties bancàries fins als 50.000 euros

El govern espanyol vol incrementar-lo de 20.000 a 100.000 euros · Les borses agafen aire després de la jornada negra d'ahir

Els ministres d'Economia de la UE han acordat que el fons de garantia de dipòsits de bancs i caixes d'estalvi dels vint-i-set sigui, com a mínim, de 50.000 euros. El ministre d'Economia espanyol, Pedro Solbes, ha dit que proposaria d'augmentar el fons de garantia fins a 100.000 euros. Solbes informarà al president del govern sobre la seva recomanació i és previst que Zapatero comparegui aquesta tard per donar els detalls de la seva postura.

Fins ara, el fons de garantia espanyol era de 20.000 euros, però ahir l'executiu ja va a anunciar que l'incrementaria immediatament, després d'una reunió de Zapatero amb representants de caixes i bancs de l'estat.

El propòsit de la mesura dels ministres europeus és d'infondre confiança a ciutadans i a empresaris en el sistema financer i, a més, d'evitar que alguns estats membres adoptin decisions unilaterals, com han fet Irlanda i Alemanya, que han decidit de garantir el 100% dels estalvis de tots els ciutadans. Aquest fons de garantia dels dipòsits difereix segons cada estat; al francès és de 70.000 euros. I, fora de la legislació europea, als Estats Units és de 250.000 dòlars, des de l'aprovació del pla de rescat del sistema financer.

Mentrestant, les borses europees s'han estabilitzat i ara algunes ja tornen a tenir pèrdues després d'haver obert a l'alça com a resposta a la decisió d'ahir dels ministres d'Economia de la zona euro (Ecofin) d'augmentar el fons de garantia de dipòsits de bancs. Ahir els mercats van patir una jornada de pànic, quan van arribar a registrar pèrdues de prop del 6%.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA