VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 10/04/2008 - 06:00h

Ex-presos de l'IRA i de l'UDA, deu anys després

Són a Barcelona per a presentar el documental 'Diumenge a les cinc' (Batabat)

Avui fa deu anys dels Acords del Divendres Sant (pdf), que van posar fi a dècades de violència al nord d'Irlanda. Aprofitant aquesta efemèride, han vingut al nostre país un ex-pres de l'IRA, Séamus Kelly, i un ex-pres de l'UDA, Billy McQuister, per a presentar el documental 'Diumenge a les cinc' (en podeu mirar el tràiler). En aquest vídeo els dos ex-presos riuen i conversen plegats, i expliquen la seva experiència i contribució al procés de pau del nord d'Irlanda.

Els principals actors polítics del conflicte van arribar a un acord que establia que el futur dels nord-irlandesos depenia d'ells mateixos, a condició que l'IRA i els grups paramilitars es desarmessin. L'acord va implicar l'alliberament de tots els militants empresonats, si les organitzacions de què formaven part s'avenien a declarar un alto-el-foc. Per als dos ex-presos, l'única manera de fer avançar un procés de pau passa per negociar i dialogar permanentment amb totes les parts implicades. Expliquen, també, que la implicació dels presos en aquest procés és 'fonamental'.

Els acords preveien una assemblea legislativa pròpia, que els republicans no volien, i un consell ministerial nord-sud, que els unionistes repudiaven; la conversió del cos policíac Royal Ulster Constabulary (RUC) en un Servei Policíac d'Irlanda del Nord (PSNI) i la retirada de les tropes britàniques: dues demandes històriques del moviment republicà. Ara, la República d'Irlanda va haver de suprimir de la constitució els articles 2 i 3, que proclamaven la seva sobirania als sis comptats sota domini britànic.

L'unionista David Trimble i el catòlic John Hume foren distingits amb el Premi Nobel de la Pau el 1998 com a artífexs de l'acord. Però, ensems amb ells, hi van tenir un paper preeminent el president nord-americà Bill Clinton; el primer ministre britànic Tony Blair; l'irlandès Bertie Ahern, i el cap del Sinn Féin, Gerry Adams.

El canal 33 emet el documental demà al vespre.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA