VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 09/04/2008 - 11:44h

Es mor l'activista cultural alguerès Rafael Caria

Va ser un dels intel·lectuals fonamentals en el redreçament cultural de l'Alguer

El filòleg alguerès i membre de l'Institut d'Estudis Catalans Rafael Caria s'ha mort avui al matí. Nascut el 1941, va contribuir de manera fonamental al redreçament cultural i lingüístic de l'Alguer. Des del 2006 era membre corresponsal de l'Institut d'Estudis Catalans, com a especialista de topomàstica i lexicografia algueresa. Guardonat també amb la Creu de Sant Jordi, el seu darrer estudi fou 'El català a l'Alguer: apunts per a un llibre blanc' (pdf).

Va ser un dels editors de la 'Revista de l'Alguer', anuari acadèmic de cultura catalana editat pel Centre de Recerca i Documentació Eduard Toda amb el suport d'institucions de Catalunya, Sardenya i l'Alguer. Va col·laborar en iniciatives adreçades a la preparació de mestres de català, quan l'ensenyament de la llengua no tenia suport legal, i a la difusió de publicacions per a infants algueresos.

L'IEC destaca que els seus estudis van ser decisius per a servar bona part del lèxic alguerès en determinades àrees del vocabulari. La Generalitat de Catalunya el va condecorar el 1999 amb la seva màxima distinció honorífica per la seva trajectòria cívica en defensa de la llengua i la cultura catalanes de l'Alguer.

Entre les seves obres dedicades a la lexicografia destaquen les següents: 'Els noms de les herbes del camp de l'Alguer', 'La vegetació espontània al camp de l'Alguer', 'El lèxic dels mariners algueresos: entre catalanitat i mediterraneïtat' i 'Le piante spontanee ad Alghero'. Sobre toponímia va escriure 'Toponomastica algherese' i 'Il mondo del Càlic. Studi di toponomastica e lessicografia algherese'. També va tractar els aspectes històrics i socials de la realitat algueresa a les obres 'L'Alguer, llengua i societat' i 'L'alguerès des d’una perspectiva històrica'.

 
+ Edició local: VilaWeb L'Alguer.
+ Alguer.it: Si è spento Rafael Caria.
+ El Butlletí del IEC: entrevista amb Rafale Caria (23 de febrer de 2007).
+ Viquipèdia: Biografia de Rafael Caria.
+ IEC: 'El català a l'Alguer: apunts per a un llibre blanc' (pdf) | Mor el membre de l’IEC Rafael Caria, expert en lexicografia i toponímia alguereses.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA