VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIUMENGE, 02/03/2008 - 17:00h

El candidat de Putin arrasa a les presidencials russes

L'oposició denuncia frau electoral i convoca manifestacions per avui

No hi ha hagut sorpreses. El candidat triat per Vladímir Putin per substituir-lo a la presidència de Rússia, el directiu de Gazprom Dmitri Medvedev, no necessitarà segona tanda. Amb un 99,45% dels vots escrutats Medvedev ha obtingut el 70,23% del suport. El segueix, de lluny, el candidat comunista, Gennady Zyuganov, amb el 17,76% dels vots. Zyuganov ha dit que les eleccions han estat un frau electoral i ha amenaçat d'anar als tribunals. La comissió electoral quantifica la participació en un 69,65%.

Amb Medvedev a la presidència, Putin continuarà movent els fils del poder perquè amb tota seguretat serà nomenat primer ministre.

Medvedev, candidat del govern i actual primer ministre, era el màxim favorit. Les enquestes li atorgaven entre el 60% i el 80% dels vots. A més de Medvedev, que ha estat director del monopoli energètic Gazprom, també s'hi presentaven el comunista Gennadi Ziugànov, l'ultranacionalista Vladímir Jirinovski i l'europeista Andrei Bogdànov. L'oposició liberaldemocràta no tenia candidat a les eleccions i propugnava l'abstenció per mirar de deslegitimar la victòria del delfí de Putin.

Quan s'han sabut els primers resultats, el candidat del Partit Comunista, Gennadi Ziugànov, ha anunciat que denunciarà als tribunals presumptes irregularitats. I Vladímir Jirinovski també ha dit que vol impugnar les eleccions. I per dilluns hi ha convocades manifestacions opositores a Moscou i Sant Petersburg.

En un país en què les llibertats civils viuen un setge creixent (només cal veure l'informe publicat aquesta setmana per Amnistia Internacional), pocs confiaven en la transparència dels comicis, als quals han pogut votar cent nou milions d'electors.

Tres-cents observadors internacionals hi han estat presents, malgrat que l'OSCE (Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa) no hi ha participat perquè les restriccions imposades pel Kremlin, diu, fan impossible la feina.

 
+ Agències de notícies: Itar-Tass, Ria Novosti i Interfax.
+ Mitjans russos: Russia Today, The Moscow Times i Moscow News.
+ Russia Today: Medvedev sweeps to victory.
+ BBC News: Q&A: Russian presidential polls.
+ BBC News: The Putin project.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA