VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 23/01/2008 - 20:25h

El jutge dictamina presó a 10 dels 14 acusats de vinculació amb el terrorisme gihadista

L'Audiencia Nacional, en un auto contradictori, sosté que tres d'ells volien atemptar als transports públics de Barcelona el cap de setmana passat però al mateix temps afirma que no tenien explosius · Saura ha negat aquesta tarda que anessin a atemptar, segons l'havia informat el ministeri de l'interior

L'Audiencia Nacional ha ordenat aquesta nit presó a deu dels catorze detinguts dissabte al barri del Raval de Barcelona acusats de vinculació amb el terrorisme gihadista. El jutge Ismael Moreno sosté que tres d'ells pretenien atemptar el cap de setmana passat als transports públics de Barcelona (llegiu les interlocutòries) però al mateix temps afirma que no tenien capacitat per a fabricar explosius amb els quals cometre l'atemptat.

La consideració del jutge que tres dels empresonats volien atemptar el cap de setmana passat a Barcelona contradiu la versió que va donar dissabte el ministre espanyol d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en assegurar que els detinguts provaven de proveir-se d'explosius per atemptar a Barcelona. També contradiu les declaracions del conseller de l'interior fetes aquesta tarda al Parlament. Joan Saura ha dit que estava en contacte permanent amb el ministeri de l'interior i que la investigació concloïa que no "hi ha objectius definits d'atemptats a Catalunya ni cap indici d'atemptat imminent a Catalunya".

Els quatre restants, en llibertat

D'altra banda, el jutge ha deixat dos detinguts més en llibertat. Abans, al matí, la guàrdia civil també havia deixat en llibertat sense fiança dos detinguts més, després de passar més de setanta-dues hores incomunicats.

Material explosiu?

El jutge acusa els detinguts d'haver adquirit algun material per elaborar explosius. Ara, segons fonts de la investigació citades per les agències Europa Press i EFE, el laboratori de criminalística de la guàrdia civil ha conclòs que la substància trobada en els escorcolls és nitrocel·lulosa. No és, doncs, peròxid d'acetona, que és utilitzada per la fabricació ràpida i senzilla d'explosius.

En canvi, la nitrocel·lulosa és un material més comú i que no es pot emprar per si mateix per a fabricar explosius. La nitrocel·lulosa, també coneguda com cotó pólvora, és un material molt inflamable molt semblant al cotó que s'empra per elaborar cel·luloide per a pel·lícules cinematogràfiques o fotogràfiques, explosius, propulsors de coets, plàstics, pintura, laca, tints de cabell, vernissos, tinta i altres productes semblants. Es pot fabricar a casa si es disposa d'àcid sulfúric, àcid nítric i cotó.

Compareixença de Saura

Avui mateix el conseller d'Interior, Joan Saura, ha donat explicacions a la comissió de Matèries Secretes del Parlament. Saura va dir, després de les detencions, que creia que els detinguts tenien la intenció d'atemptar a Barcelona i va felicitar la policia per haver-ho evitat, oimés que, a Catalunya, els grups radicals islàmics són el principal perill.

Els representants de la comunitat paquistanesa: la Federació Paquistanesa, el Consell Islàmic de Catalunya i l'Associació de Treballadors Paquistanesos van respondre a aquestes declaracions, i van exigir (pdf) que es respectés la presumpció d'innocència dels detinguts, cosa que, diuen, no han fet els mitjans comunicació. A més, el vice-president de la Federació Paquistanesa, Afzal Ahmed, va comentar a VilaWeb que la informació de la premsa podia afectar la convivència pacífica entre els paquistanesos de Barcelona, a desgrat de les diferències polítiques que puguin sostenir.

Operacions preventives, proves febles

El jurista Sebastià Salellas, que assumiria la defensa dels detinguts que fossin imputats, qüestiona en aquest vídeo de VilaWeb TV les proves aportades per la policia (material informàtic, cables elèctrics, telèfons mòbils, cinta aïllant i temporitzadors). Per Salellas, l'actuació de la policia és injustificable, perquè, de material d'aquest, se'n pot trobar a moltes cases i no prova que els detinguts preparessin cap acte terrorista.

Quan la policia ha d'actuar per prevenir possibles atemptats, sovint parteix de sospites, no de proves reals, com palesa aquesta relació de detencions per possibles vincles amb el terrorisme gihadista fetes per la policia espanyola entre el 2001 i el novembre del 2006: un gran percentatge de detinguts són alliberats sense fiança (gairebé la meitat), o absolts després de mesos o anys de presó provisional per manca de proves o per proves no concloents. (Tot amb tot, hi ha detinguts que són deportats al país d'origen perquè no tenen la documentació reglamentària.)

L'autor d'aquesta relació i d'estudis (pdf) relacionats amb la islamofòbia, José M. Ortuño, és doctor en antropologia per la Universitat de Barcelona i membre de l'Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans de la UB.

Els tabligh

La majoria dels detinguts de dissabte pertanyen al grup religiós tabligh, que alguns musulmans critiquen i consideren poc ortodox i retrògrad. (L'arabista Dolors Bramon en parla en aquest vídeo de VilaWeb TV.) En canvi, algunes informacions periodístiques l'han presentat inculpatòriament.

 
+ Interlocutòries de l'Audiencia Nacional sobre els detinguts dissabte al Raval de Barcelona, acusats de vinculació amb el terrorisme gihadista.
+ Entrevista de VilaWeb TV amb Sebastià Salellas: 'Amb el que ens han ensenyat, l'actuació policíaca no és justificable'.
+ VilaWeb TV: Dolors Bramon analitza el grup religiós tabligh.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA