VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 31/10/2007 - 11:00h

L'Audiència descarta tota relació d'ETA amb l'11-M i absol l'Egipci, presumpte ideòleg dels atemptats

El tribunal condemna els considerats autors materials i col·laboradors, entre els quals Trashorras i Zougam, a penes que voregen els 40.000 anys

El jutge Javier Gómez Bermúdez ha llegit a migdia un resum de la sentència dels atemptats de l'11 de març del 2004, signada unànimement pels tres magistrats que formen el tribunal de l'Audiència Nacional espanyola. La sentència considera que cap prova no avala la tesi de la vinculació d'ETA amb l'atemptat, causa de 191 mort i de 1.841 ferit.

A més, el tribunal ha condemnat els considerats autors materials de l'atemptat i ha absolt set acusats, entre els quals el presumpte ideòleg, Rabei Osman el-Sàyed, àlies l'Egipci, que ja compleix condemna a Milà per pertinença a grup terrorista.

José Emilio Suárez Trashorras, considerat el cervell de la trama asturiana, ha estat condemnat a 25 anys per cada un dels 192 homicidis: 191 dels atemptats i l'agent dels Tedax, mort a Leganés; Khamal Zougam i Otman Ganoui també han estat condemnats per homicidi, amb penes que ranegen els 40.000 anys. Rafa Zouhier complirà deu anys de presó per haver subministrat explosius; Hassan al-Haski, quinze, i Youssef Belhadj, dotze, per pertinença a una organització terrorista.

Els absolts, a banda l'Egipci, són el cunyat de Trashorras, Antonio Toro, la seva germana, Carmen Toro, Mohàmmed Moussaten, Emilio Llano, Javier González i Iván Granados.

La sentència determina que els explosius i els detonadors procedien de Mina Conchita, i que les víctimes s'han d'indemnitzat amb un mínim de 30.000 euros i un màxim de 1.500.000.

Dels 29 encausats, 18 han sentit el veredicte en directe. De la resta, 7 es van immolar en un pis de Leganés (Madrid), 4 van fugir i 1 fou excarcerat.

El judici de l'11-M ha estat un dels més complexos: el sumari conté 90.000 pàgines, hi van testificar 650 testimonis en 57 jornades i la sentència omple 600 pàgines.

L'atemptat de l'11-M fou un dels més sagnants d'Europa, després de l'atac de Lockerbie (Escòcia) el 1988, saldat amb 270 morts.

S'ha fet justícia

Pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la sentència demostra la fortalesa de l'estat democràtic i de dret i és un consol per a les víctimes. També ha elogiat el paper de les forces de seguretat espanyoles en l'aclariment dels fets i ha recalcat que s'havia fet justícia.

El president del PP, Mariano Rajoy, s'ha limitat a dir que respectava la decisió judicial, sense comentaris en relació amb la teoria del seu partit sobre una possible vinculació d'ETA amb els atemptats.

 
LA PREMSA
Recull de la informació sobre la sentència de l'11-M dls principals diaris del país i de fora.

Sentència del judici sobre els atemptats de l'11-M (pdf).

+ YouTube: Compareixença d'Ángel Acebes l'11 de març de 2004 a les 13.00 i el mateix dia a les 20.30.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA