DIMARTS, 23/10/2007 - 13:30h
Un reactable casolà
Instruccions per a fer-se un reactable aprofitant el programari obert dels inventors d'aquest instrument electrònic
El reactable, l'instrument electrònic desenvolupat pel Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra és cada vegada més conegut des que va arribar a escenaris de músics com la Björk. Com que és un instrument experimental, n'hi ha molt pocs, però qui vulgui provar de fer-se'n un pot aprofitar les instruccions publicades a Musa, el bloc de Jordi Sala. L'instrument resultant (vídeo) és lluny de l'original (vídeo), però tot és començar.
Segons les instruccions d'en Sala es necessita una càmera de vídeo connectada a una porta IEEE 1394 o FireWire de l'ordinador, que ha de funcionar amb el sistema operatiu GNU/Linux. També es necessita reacTIVision, el programa de codi obert desenvolupat pels investigadors de la UPF, capaç de reconèixer els marcadors fiducials: percep els dibuixos dels marcadors (descarregables, en pdf, i imprimibles) i si es mouen o es giren. I ja no manca sinó associar sons a cada marcador i a cada moviment.
El reactable original
El reactable funciona amb peces que sonen diferentment segons com se situïn i manipulin damunt una taula lluminosa i tàctil; cada peça té una funció concreta (generar so, filtrar-lo, regular-lo...) i contribueix a modular sonoritats diferents. Pensat per a poder combinar les millors característiques dels instruments digitals i dels instruments tradicionals, amb control directe i simultani de paràmetres diversos amb totes dues mans, el poden manipular un músic o més alhora.
|
|
|
|
|