VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 07/12/2006 - 17:45h

Toni Cucarella tanca el seu bloc i deixa tota activitat literària

Diu que els escriptors valencians es veuen com un cosa exòtica al Principat

L'escriptor Toni Cucarella (Xàtiva, 1959) ha tancat el seu bloc. Ha explicat a VilaWeb que la decisió va més enllà del bloc, i que ha deixat tota activitat literària: 'No he volgut explicar els motius perquè són complexos, una acumulació de raons. Fa temps que hi pensava. Ja fa un any que no escric res. He aparcat les novel·les començades, no penso escriure per publicar, si més no durant una temporada llarga. Ara la literatura és per a mi una afició'.

Cucarella ha esbossat les raons d'aquesta decisió: 'La literatura catalana en l'àmbit dels Països Catalans no existeix, s'ha esmicolat definitivament. La situació del País Valencià és molt delicada i més ara, amb la consolidació de l'Acadèmia valenciana. Però tothom calla. Continuar escrivint és com convertir-se en col·laboracionista. Que escriguin els de l'Acadèmia si volen! I és que no tenim un país, sinó unes comunitats autònomes. Perquè al Principat miren els escriptors valencians com una cosa exòtica; fora de Ferran Torrent i Joan F. Mira, és impossible fer-se un nom al Principat, sembla que hi hagi 'números clausus'. Ho dic després de veure com ha anat la meva darrera novel·la al Principat. Jo sempre m'he considerat un escriptor català i davant d'aquesta situació, de la qual n'he parlat molt al bloc, no tinc més ganes de continuar donant-me cops de cap. Fugir del 'mundillo' de la literatura em dóna tranquil·litat i em permet una feina estable i prioritzar la família'.

Des dels anys vuitanta, Toni Cucarella ha escrit vuit novel·les (dues de juvenils) i cinc llibres de narrativa breu, així com poesia i prosa de no ficció. Va obrir el bloc al març del 2005. Entre les novel·les destaquen la darrera, 'Heretaràs la terra' (3i4), 'Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts' (3i4, Premis Octubre-Andròmina de narrativa 2003 i Crítica dels Escriptors Valencians de narrativa, 2004) i 'L'última paraula' (Columna, Premi Ciutat de Badalona 1998 i Crítica dels Escriptors Valencians de narrativa, 1999).

 
+ Toni Cucarella al 'Qui és qui'.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA