| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 24 de maig de 2019


divendres, 20 de febrer de 2009
>

Només un 3% dels veïns afectats pel TAV a l'Hospitalet s'han interessat pels ajuts de l'Estat

L'alcaldessa espera que no es perdin els 15,3 milions del Ministeri d'Habitatge

R.M. BRAVO. L'Hospitalet de Llobregat
Les obres del tren d'alta velocitat (TAV) van tenir un gran impacte en cinc barris de l'Hospitalet, especialment al Gornal i Bellvitge, que van haver de suportar sorolls, pols i trànsit de camions durant mesos. Com a compensació per les molèsties, tot i que mai ho va reconèixer, el Ministeri d'Habitatge va destinar 15,3 milions d'euros a col·laborar en la rehabilitació de 15.782 habitatges dels cinc barris. Un any després, només s'han tramitat 412 ajuts dels 15.782 possibles i s'han pagat 128.302 euros.


+ Núria Marín va visitar ahir l'avinguda Vilanova amb tècnics d'Adif. Foto: EL PUNT

En plena crisi dels esvorancs, la llavors ministra d'Habitatge, Carme Chacón, va desembarcar a Bellvitge per signar un conveni amb l'Ajuntament pel qual el ministeri destinava 15,3 milions d'euros en quatre anys per subvencionar rehabilitacions de pisos i comunitats dels barris de Bellvitge, el Gornal, la Torrassa, Santa Eulàlia i Sant Josep, afectats pel traçat del TAV. No era tant per als desperfectes causats per les obres, ja que Adif –responsable de l'arribada del TAV– s'encarregava de reparar-los, sinó per ajudar els veïns a fer reformes a les seves cases a través de la figura d'àrees especials de rehabilitació integral (AERI). Així, les famílies poden aspirar a un màxim de 3.000 euros en cas que facin reformes a l'interior de cada habitatge, com banys i cuines, i a un màxim de 6.000 per família si la rehabilitació és de l'edifici i les zones comunes, com la instal·lació o el canvi d'ascensor i la renovació de façanes i espais comuns.

Un any més tard, l'oficina que el ministeri va instal·lar a Bellvitge ha atès 1.809 consultes, ha pagat 128.302 euros repartits en 58 obres i està tramitant 115 sol·licituds comunitàries i 239 d'individuals.

El gerent de l'oficina de l'AERI. Carles Puiggròs, considera que, malgrat aquestes xifres baixes, «la cosa funciona» i explica que s'han de fer diversos tràmits fins que s'acaba el procés i s'atorga l'ajut. Puiggròs creu que els 15,3 milions cobriran la demanda, però el cert és que, amb els expedients que estan aprovats i els que estan en tràmit s'està lluny d'aquesta xifra.

El president de la federació d'associacions de veïns, Manuel Piñar, indica que «el problema és que no es cobreix el cost de tota la reforma, i que, a més, costa que els veïns d'una comunitat es posin d'acord». «No s'està aprofitant gaire l'ajut», va concloure. L'alcaldessa, Núria Marín, es va mostrar preocupada per la possibilitat que no s'acabi gastant la totalitat del que ha aportat l'Estat i va dir ahir que «és una llàstima que no s'aprofitin aquests recursos, per la qual cosa negociarem perquè s'aprofitin d'una altra manera».

Marín va visitar l'avinguda Vilanova, que ha refet Adif un cop acabades les obres i que es preveu obrir la setmana que ve, amb un miler de places d'aparcament. S'han reurbanitzat 2,5 quilòmetres i Adif ha complert en un 60% el compromís a què va arribar de restaurar tots els elements urbans i vials afectats per les obres del TAV, amb un cost global de 13,5 milions. Aquest estiu, sis mesos més tard del que es va anunciar, es preveu completar les tasques de restauració amb la neteja de 200 façanes i jardins interiors. NOTÍCIES RELACIONADES

>Pels usuaris, «poques coses a celebrar»

>Feina per fer a Sants

>L'Estat s'estalviarà els ajuts als afectats pel TAV a l'Hospitalet

>L'Estat s'estalviarà els ajuts als afectats pel TAV a l'Hospitalet

>L'Estat s'estalviarà els ajuts als afectats pel TAV a l'Hospitalet

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.