| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


dimecres, 18 de febrer de 2009
>

Més de la meitat dels jutges i magistrats de la demarcació de Girona avui fan vaga

Només als jutjats de Girona ciutat s'han suspès trenta-vuit judicis i deu deliberacions civils

FIDEL BALÉS. Girona
Segons les previsions del comitè de vaga dels jutges i magistrats de la demarcació de Girona, més de la meitat dels seus titulars avui faran vaga com a mesura de pressió davant del Ministeri de Justícia perquè atengui les seves reivindicacions. Els jutges reclamen més mitjans materials i humans per poder treballar adequadament per donar la resposta que reclamen els ciutadans i alhora una remuneració equiparada al volum de feina. Dels partits judicials es preveu que faran vaga els jutges i magistrats de sis jutjats i es preveu que la seguiran prop del 70 per cent dels jutges, inclosos els de l'Audiència excepte el seu president. Els mateixos jutjats s'han establert un servei de mínims que afectaran, sobretot, les causes amb pres i les requisitòries.

No havia passat mai a la demarcació de Girona que els jutges i magistrats dels seus partits judicials es constituïssin en junta de jutges de la demarcació, figura que està prevista per quan calgui resoldre qüestions que els afectin globalment. I es va fer el 21 de gener passat, que va ser quan es va decidir de convocar la vaga per avui. Aquesta vaga també és pionera a l'Estat perquè mai fins ara els jutges i magistrats n'havien fet. I encara s'està discutint si els jutges i magistrats poden o no exercir el dret de vaga. Els que consideren que sí són majoria a la demarcació de Girona, i es preveu que exerciran aquest dret dotze dels tretze magistrats de l'Audiència –que s'hi van adherir la setmana passada–, els dels jutjats de Girona, Olot, Ripoll, Puigcerdà, Blanes, Santa Coloma de Farners i la Bisbal. En principi no està previst que facin vaga els de Sant Feliu de Guíxols ni els de Figueres. Aquests darrers, que no van assistir a la junta de jutges de la demarcació, van optar per no fer vaga avui, però van decidir dur a terme, avui mateix, una jornada de reivindicació.SUSPENSIONS
Els titulars de cada jutjat i de cada secció de l'Audiència que s'han adherit a la vaga han hagut de suspendre els judicis i les vistes que tenien previstes per avui, cosa que s'ha fet amb prou antelació, segons el degà dels jutges de Girona, Hugo Novales, per no causar molèsties innecessàries als ciutadans. Novales ha explicat: «Les nostres reivindicacions són cap al govern, no cap als usuaris de la justícia.»

Tot i que no es disposa de les dades actualitzades pel que fa a la suspensió de les actuacions que requereixen la presència de jutges i de magistrats, es preveu que només als jutjats de Girona, que és on se'n celebren més, s'ha suspès la celebració de trenta-vuit judicis.

A l'Audiència s'han suspès deu deliberacions civils i s'havia anunciat la suspensió d'un judici a la secció tercera, cosa que no ha calgut perquè es tractava d'una vista oral que havia de durar dos dies, ahir i avui, i es va enllestir ahir mateix. La secció quarta no ha hagut de suspendre cap judici perquè no n'hi havia cap d'assenyalat per avui.ADHESIONS A DARRERA HORA
La dels magistrats de l'Audiència no ha estat la darrera de les adhesions a la vaga, ja que darrerament, segons va explicar ahir la portaveu del comitè de vaga dels jutges, la magistrada Olga Bautista, s'hi han adherit molts jutges i magistrats de la demarcació que dies enrere s'hi mostraven reticents. A la junta de jutges de la demarcació només hi van assistir trenta-cinc jutges dels cinquanta-quatre que hi estaven convocats, i entre els assistents hi va haver una trentena d'adhesions a la vaga. Ahir al migdia, segons càlculs de Bautista, ja hi havia adherits a la vaga cap a un 70 per cent dels seixanta-vuit jutges i magistrats de la demarcació.
1.
Funcionariat.
Els jutges demanen que el ministeri convoqui oposicions perquè es puguin dotar les oficines judicials de plantilles de funcionaris qualificats. D'altra banda, també reclamen una formació més acurada dels funcionaris interins.
2.
Noves tecnologies.
Consideren primordial per al bon funcionament de la justícia l'aplicació de noves tecnologies que permetin una autèntica, ràpida i eficaç coordinació entre els diferents jutjats d'arreu de l'Estat i que alhora permetin conèixer de manera immediata quina és la situació de cada encausat.
3.
La nova oficina judicial.
Aquesta llei ha de definir clarament les funcions dels jutges i dels secretaris judicials, i alhora ha de permetre que els funcionaris estiguin adscrits a una seu judicial i no a un jutjat o a una secció de l'Audiència concrets, per tal de poder-los ubicar en funció de les necessitats del moment, i també poder crear oficines de serveis comuns, com serien les de notificació i presentació d'escrits.
4.
Un altre estudi de planta judicial.
Que es reguli la planta judicial en funció del nombre de causes que s'originen en determinades poblacions, més enllà del partit judicial a què pertanyen. En el cas de les comarques de Girona s'apostaria per un jutjat a Lloret de Mar i un altre a Roses. També demanen que es creïn els jutjats que calguin en funció de l'increment del nombre de causes que arriben a cada partit judicial.
5.
Retribucions.
En l'aspecte econòmic, els jutges i magistrats volen que se'ls remuneri per la feina feta, la qual ha d'estar relacionada amb el nombre de causes que resolen, i no que el seu sou depengui de categories que s'assignen a cada jutge i magistrat en relació amb el nombre d'habitants que té la capital de la demarcació.
Audiència - Dotze dels tretze magistrats de l'Audiència fan vaga. Només el seu president, Fernando Lacaba, no en fa.

Girona - Tots els titulars dels jutjats fan vaga avui.

Sant Feliu de Guíxols - Els jutges d'aquest partit judicial no s'han adherit a la vaga.

Figueres - Els jutges i magistrats de Figueres no fan vaga, però tenen previst de dur a terme una jornada reivindicativa.

Santa Coloma de Farners - Els jutges d'aquest partit judicial s'han adherit a la vaga.

Blanes - Els jutges d'aquest partit judicial també fan vaga.

Olot - A l'hora de tancar aquesta edició es tenia coneixement que el titular del jutjat número 1 faria vaga, però es dubtava sobre la decisió del jutge del número 2.

Ripoll - El titular del jutjat únic de Ripoll fa vaga.

Puigcerdà - El titular d'aquest jutjat únic també s'ha adherit a la vaga.

La Bisbal - Els titulars dels jutjats números 1 i 3 d'aquest partit judicial fan vaga. El del número 4, tot i que està adherit a la vaga, serà l'encarregat de complir els serveis mínims. Pel que fa al del número 2, ahir a la tarda encara es desconeixia si en faria.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Normalitat

>Els jutges i magistrats gironins faran avui majoritàriament vaga

>«El Ministeri de Justícia és un mur que diu que no a tot»

>«Sóc coherent amb el primer plantejament»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.