| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 17 d'agost de 2019


dissabte, 14 de febrer de 2009
>

La crisi atabala

El darrer baròmetre semestral de l'Ajuntament ja situa l'atur com el problema que més preocupa els barcelonins

IVAN VILA. Barcelona
La crisi i les seves conseqüències s'han instal·lat al capdamunt de la llista de maldecaps que fan perdre la son als barcelonins. El darrer baròmetre semestral de l'Ajuntament de Barcelona situa l'atur i les condicions laborals en el primer lloc del rànquing de preocupacions dels 800 enquestats, que, això sí, associen els problemes econòmics més al context català i estatal que no pas a l'àmbit municipal. Vist el panorama, el consistori pregunta si el turisme és una bona aposta, i obté un aval gairebé per aclamació: el 88,5% creuen que és positiu per a l'economia local, i un 75%, que cal fer més promoció exterior de la ciutat. El que sí que genera rebuig és que es facin servir diners públics per rescatar bancs i asseguradores: un 63,9 s'hi oposa.


Una altra història és dedicar recursos públics a ajudar empreses amb problemes. El 58,2 hi està d'acord. Normal, si el 18,8% dels enquestats situen l'atur com el problema més greu a Barcelona, per damunt dels problemes vinculats a la immigració, protagonistes en el baròmetre anterior. Si es tracta dels problemes que més afecten personalment els enquestats, a l'atur –el més repetit, amb un 17,5% de les respostes– s'hi sumen, en segon lloc, els problemes econòmics –apuntats per un 16,8% dels enquestats– i, en tercer lloc, un altre assumpte tan lligat a la conjuntura econòmica com és l'accés a l'habitatge (7,6%).

La valoració del context econòmic és pitjor quan es parla d'Espanya –en què un 80,5% consideren que aquest context és dolent o molt dolent– o de Catalunya –amb un 73% de valoració negativa– que quan es valora l'economia barcelonina, valorada negativament per un 65,3%. Això sí, més de la meitat dels entrevistats (el 52,3%) creuen que Barcelona no està més ben o més mal preparada que la resta de l'Estat per afrontar el daltabaix econòmic, sinó que l'afectarà de manera similar, perquè majoritàriament es considera que aquesta crisi és una crisi global (un 64,4% ho creuen). I que va per llarg, a més: un 57,4% opinen que la situació no es redreçarà com a mínim fins al 2010. Per això la gent ha retallat les despeses. Sobretot en roba i calçat (15,9%). Els que han de gastar són els turistes.

L'acceptació del turisme com a motor econòmic té un únic però: el 72% estan d'acord amb l'afirmació que cal reduir les molèsties que genera el turisme a la ciutat, cosa que no significa reduir el nombre de visitants: el 78,1% opinen que cal mantenir-lo.

Quan es va fer l'enquesta, al desembre passat, una tercera part dels entrevistats admetien que no sabien que Barcelona havia estat escollida com a seu de la secretaria de la Unió per la Mediterrània, però el 82,5% dels que en tenien constància creuen que l'elecció també tindrà, com el turisme, efectes positius. Menys coneguda era encara la reforma de la Diagonal (un 41% no en tenien notícia). Pel que fa a aquesta intervenció, la immensa majoria és favorable a unir el Trambaix i el Trambesòs, a potenciar l'avinguda com a eix comercial, a ampliar les voreres i a fer pàrquings subterranis. Una altra cosa és restringir el trànsit privat: el 45,4% es mostren més aviat d'acord amb la mesura. El 47,5%, més aviat en contra. NOTÍCIES RELACIONADES

>La imatge del bipartit millora; Trias continua sent el més valorat

>L'atur ja és la principal preocupació dels barcelonins i Hereu està més ben valorat com a alcalde

>L'atur ja és la principal preocupació dels barcelonins

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.