| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 8 d'agost de 2022


divendres, 13 de febrer de 2009
>

L'ocupació hotelera cau a Barcelona un 7% el 2008 i enguany no es recuperarà

Les tarifes es rebaixaran fins al 50% perquè els operadors triïn la ciutat com a seu de grans esdeveniments

M. ALTIMIRA. Barcelona
Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona, va posar ahir sobre la taula la factura que la crisi s'està cobrant en aquest sector. Però, tot i que la conjuntura econòmica va robar als establiments barcelonins un 7% de la seva ocupació respecte del 2007 situant la mitjana anual en el 71,72%, l'afectació no ha estat ni de bon tros tan greu com en altres àmbits. Malgrat tot, la recuperació es preveu lenta. De moment, va dir Clos, s'espera una pèrdua d'ocupació del 6% pel primer semestre del 2009. Per combatre la recessió s'aplicaran descomptes d'un màxim del 50% amb l'objectiu que els operadors triïn la ciutat com a seu de grans esdeveniments.


+ Jordi Clos ahir durant la roda de premsa. Foto: ACN

«La crisi ha trucat a la porta dels hotels», va dir ahir Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona. Tot i que, a jutjar per les xifres, podríem dir que la recessió ja ha arribat al vestíbul. El balanç d'ocupació, elaborat pel gremi, situa la mitjana del 2008 en un 71,72%, set punts per sota de l'any anterior. Els millors mesos van ser el maig, juliol i octubre. Pel que fa a les previsions, s'espera una pèrdua del 6% durant el primer semestre d'enguany respecte del mateix període del 2008. Una rebaixa que suposaria que la mitjana passés del 73% al 67%.

«La caiguda, que es va començar a notar la segona part del 2008, no va ser progressiva. Va arribar de cop i de manera concentrada», va explicar Clos, per a qui l'actual crisi econòmica recorda a la recessió viscuda a principis dels anys 90. Salvant les distàncies, el president del gremi va advertir que, aquest cop, la recuperació serà molt més lenta perquè aleshores l'oferta de llits era molt inferior, gairebé la meitat que l'actual. L'any passat, Barcelona va guanyar quasi 1.200 places i durant els pròxims mesos està previst que aquesta oferta augmenti. L'obertura de nous establiments, però, podria veure's frenada per la manca de finançament disponible.

Quant a la baixada de preus, es calcula que l'actual semestre registrarà un descens d'entre 2 i 3 euros de mitjana, una xifra molt superior al descens de 0,69 cèntims experimentat al llarg del 2008.

En aquest context, l'hoteler va manifestar la seva confiança en la fortalesa del sector i la «marca Barcelona» i va assegurar que no es preveuen reajustaments de la plantilla que treballa en hotels de la capital catalana, com ha passat en el sector automobilístic o en el de la construcció. Malgrat tot, la crisi, va reconèixer, «ha afectat el treball temporal». Una afectació respecte de la qual no es van facilitar xifres.

Clos va anunciar la posada en marxa d'una estratègia d'«atac» anomenada «producte Barcelona» amb què es pretén oferir preus rebaixats fins a un màxim del 50% per tal que els operadors triïn la ciutat com a seu de fires, congressos... «Tots aquells esdeveniments en què Barcelona sigui candidata», va precisar el president del gremi. La iniciativa permetria que qualsevol operador que vulgui convertir Barcelona en seu d'alguna trobada d'importància cabdal pel sector pugui, gràcies a l'aplicació de tarifes pròpies de la temporada baixa durant tot l'any, convidar tots els compradors mundials. Clos va dir que, amb aquest objectiu, s'han creat importants paquets d'habitacions classificats segons la seva categoria perquè l'interessat pugui escollir, però no va avançar xifres concretes sobre la iniciativa. NOTÍCIES RELACIONADES

>Ple quasi total pel Mobile World Congress

>Rebaixes de fins al 50% als hotels per captar grans esdeveniments

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.