| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 25 de setembre de 2021


divendres, 13 de febrer de 2009
>

El català, només surt en un terç del cartell que anunciarà les obres del fons estatal d'inversió.. Els cartells per anunciar les obres del pla de Zapatero a Barcelona costen 4,3 milions

Només a la ciutat de Barcelona la despesa per col·locar aquests planells supera els 560.550 euros

D. VILÀ P. MERCADÉ. Barcelona
El reial decret que regula les obres del fons estatal d'inversió local estableix que cada una de les actuacions finançades ha d'estar degudament senyalitzada amb un cartell de tres metres d'alt per quatre d'ample aguantat per unes potes de, com a mínim, dos metres. Fer cada un d'aquests cartells costa 1.375 euros, als quals s'han de sumar 475 per pagar-ne la instal·lació. En total: 1.850 euros. Això vol dir que a Barcelona, on es faran 303 obres amb el fons estatal, la publicitat del govern espanyol costarà 560.550 euros. A la demarcació de Barcelona, on les obres superen les 2.300, el cost d'aquests anuncis és de 4,3 milions d'euros i a tot Catalunya la despesa és de més de 7 milions. Aquests anuncis els hauran de pagar les empreses adjudicatàries de l'obra.


L'Estat ja preveu en el seu reial decret que els cartells tinguin la seva versió en totes les llengües cooficials de l'Estat. Malgrat tot, només un terç del cartell serà en català; concretament, allà on hi diu l'Ajuntament en qüestió, el pressupost i el termini d'execució, tal com es pot veure a la imatge del costat. El panell escollit per l'Estat manté el castellà a la resta, incloent una gran titlla de la enya castellana al mig del cartell i que difícilment es pot traduir a qualsevol altra llengua cooficial i menys, al català.

La fabricació dels cartells de tres per quatre metres d'alumini o acer galvanitzat i la inscripció digitalitzada que especifica el reglament del fons estatal d'inversió local té un cost de 1.375 euros, mentre que la instal·lació del panell informatiu suposa una despesa afegida de 475 euros més. Aquest és el pressupost d'una empresa de les comarques gironines especialitzada del sector que ja ha començat a rebre les primeres peticions de les promotores i empreses a qui se'ls han adjudicat les primeres obres.

El reglament del fons d'inversió local obliga que la tanca es mantingui durant tota l'execució de l'obra i se situï com a mínim a una alçada de dos metres. En els casos en què una obra es desenvolupi en diversos sectors de la ciutat, el reial decret especifica que el rètol s'ha d'instal·lar en el lloc de major importància. Això sí, les empreses especialitzades en la construcció de cartells esperen que la inclusió d'aquesta clàusula els suposi una entrada de feina important, sobretot, tenint en compte la davallada de projectes provinents de la publicitat comercial. El cost d'aquests cartells anunciant la feina feta per l'Estat anirà a càrrec de l'empresa que executarà l'obra.

La factura d'aquesta publicitat que no és subliminar és elevada. A tot Catalunya, el fons estatal d'inversió local subvencionarà un total de 3.917 obres de microurbanisme, fet que limita el pressupost de cada actuació. El cost total de les obres és de 1.276 milions d'euros i senyalitzar-les com recull el reial decret costarà 7,24 milions. A la demarcació de Barcelona, on hi ha el gruix més important d'obres, el cost dels cartells sobrepassa els 4,2 milions d'euros. Només a la ciutat de Barcelona, les 303 actuacions que s'hi han de portar a terme incloses en el fons estatal d'inversió local costen 282,3 milions d'euros dels quals 560.550 euros es destinaran a finançar els cartells publicitaris. Segons el grup municipal del PP, el que es destinarà per pagar els cartells de Barcelona podria subvencionar la urbanització d'un carrer o dotar d'un equipament un centre cívic.

L'allau de cartells anunciant les obres pagades amb el fons estatal d'inversió local envairà tot Barcelona però es farà més evident i, fins i tot, molest a districtes com el de Ciutat Vella amb barris com el Gòtic i el Raval de carrers estrets i places delimitades per blocs de pisos. Allà es faran 58 actuacions, és el districte on hi haurà més obres, i, per tant, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, vol 58 cartells. El govern espanyol sembrarà de cartells tots els districtes de la ciutat, encara que cap superarà el cartell per metre quadrat que hi haurà a Ciutat Vella. Al districte d'Horta i Guinardó es faran 34 obres, i hi haurà 34 cartells. I a Nou Barris el govern espanyol tindrà 29 panells. Qui paga, mana, diuen. NOTÍCIES RELACIONADES

>Alguns municipis el volen més petit

>Els cartells de promoció de les obres del pla de Zapatero costen més de 7 milions d'euros

>Els cartells de promoció de les obres del pla de Zapatero costen més de 7 milions

>Els cartells de promoció de les obres del pla de Zapatero costen més de 7 milions

>Els cartells de promoció de les obres del pla de Zapatero costen més de 7 milions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.