| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 24 de febrer de 2024


dijous, 12 de febrer de 2009
>

Eluanala columna

MANUEL CUYÀS.

Tot ho espatllem. El cas d'Eluana Englaro, la dona italiana que ha rebut mort assistida després de 17 anys en coma i després que els seus pares haguessin recorregut totes les instàncies judicials per aconseguir una sentència favorable que estalviés dolor a la malalta i a ells mateixos, podria haver establert les bases d'un gran debat. No un debat frívol, no un debat crispat, interessat i idiota sinó, al contrari, un debat sobre coses tan transcendents com la vida i la mort, com la malaltia i el sofriment dels malalts i els seus familiars. És bo que l'Església o la instància religiosa o laica que sigui defensi la vida a qualsevol preu i ho argumenti, com és bo que hi hagi qui es defineixi a favor de l'avortament, l'eutanàsia o la mort assistida perquè sense uns i altres el debat no existiria. (Fixin-se quines paraules més solemnes: vida, mort... Ho són tant, que es poden escriure amb majúscules. Vida, Mort.)

Al marge del cas de la jove italiana. L'allargament de la vellesa i les malalties que arrossega són un fet corrent com ho és que vells i malalts constitueixen per a molts familiars una nosa o un dispendi que minva herències. En la lluita a favor de l'eutanàsia o de la mort assistida coexisteixen actes de necessària pietat cap al malalt amb d'altres de franc egoisme. Veuen com es genera debat? Un debat fruit d'uns problemes que ens han agafat de sorpresa perquè som la primera generació en tots els anys que fa que l'home camina pel món que s'hi ha d'enfrontar.

En comptes del debat serè i enriquidor, ja la tenim armada. L'intel·lectual Ratzinger aliant-se amb Berlusconi, Berlusconi volent fer un cop d'estat en benefici propi, i Eluana morint-se. A l'altra banda, la veu dels que volen fer la guitza a l'Església, la dels que renyen els que no pensen com ells. Sempre renyen. No defensen arguments: renyen. I Eluana morint-se. Al final Eluana ha mort. L'Església i Berlusconi s'han enrabiat ferits en l'amor propi i els altres ho han celebrat com si hi hagués alguna cosa per celebrar. Sàpiguen que el pare d'Eluana plora.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.