| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


dimecres, 11 de febrer de 2009
>

Zapatero: «Encara no hem tocat fons»

Anuncia una reducció de la despesa pública de 1.500 milions per destinar-los a finançar la cobertura de l'atur

NARCÍS GENÍS DOLORS BELLÉS.
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar ahir una retallada de 1.500 milions d'euros en la despesa no financera recollida en el pressupost, que es destinaran a afrontar l'increment del cost de les prestacions per desocupació. Retallada que afectarà tots els ministeris i partides, excepte el sou dels funcionaris i els programes socials. Zapatero va fer també una crida a la «cooperació nacional» i va oferir col·laboració a empresaris, sindicats i partits per superar una crisi que «encara no ha tocat fons». Els portaveus dels grups van ser molts crítics amb el govern espanyol per haver-se negat a reconèixer la crisi quan tocava i no haver sabut reaccionar, però es van mostrar disposats a col·laborar. Excepte el PP, que no vol ser «còmplice», va dir Mariano Rajoy, «de la incompetència».


+ Zapatero, Fernández de la Vega i Solbes, durant el ple d'ahir sobre economia. Foto: EFE

El mateix de sempre. Amb aquesta frase podria resumir-se el debat que va celebrar-se ahir al Congrés dels Diputats amb motiu de la compareixença a la cambra baixa del president espanyol per parlar només de la crisi econòmica i financera. Tot i ser la primera després d'haver-se fet públiques les alarmants dades de l'atur i l'entrada de l'economia espanyola en recessió, no es va escoltar gaire res de nou. Això sí, es va veure un Zapatero menys optimista que en les anteriors ocasions, tot i que es va mostrar convençut de superar el que va qualificar de «dur parèntesi». Per part de l'oposició, els retrets que van fer a l'executiu estatal també van ser els mateixos de sempre: no haver reconegut l'existència de la crisi quan tocava i no haver sabut reaccionar a temps. I de nou Zapatero i Rajoy van tornar a protagonitzar un diàleg de sords i a escenificar que estan en desacord en tot.

En la seva intervenció, el president espanyol va fer una crida a partits, sindicats i empreses a la «cooperació nacional». Petició que el PP va rebutjar, perquè, segons va dir Rajoy: «No pot demanar-nos seriosament que siguem còmplices de la ineficàcia», i va acabar la seva intervenció advertint Zapatero: «Quan es decideixi a fer una política responsable, si és que algun dia ho fa, cridi'ns.»

En la seva intervenció, el president espanyol va anunciar que divendres vinent el Consell de Ministres aprovarà una retallada de 1.500 milions en la despesa no financera del pressupost de l'Estat pel 2009, que es destinaran, va dir, a fer front a l'increment del cost de les prestacions per desocupació. Aquesta retallada s'«afegirà a l'esforç de contenció de la despesa del pressupost general, en què ja es recollia, entre altres mesures, una reducció de l'1,8% en les despeses corrents». Segons Zapatero, alliberar recursos per finançar, entre altres coses, les prestacions per desocupació és un dels objectius d'aquesta mesura, en ser una de les més afectades per la conjuntura econòmica. Va afegir-hi que aquesta retallada s'aplicarà a tots els ministeris i a totes les partides, a excepció del sou dels funcionaris i els programes socials. El president va reconèixer que no s'havia tocat fons i que era «arriscat» intentar dir quan es començarà a veure la llum al final del túnel, però juntament amb aquesta precisió va defensar les diferents mesures adoptades pel govern de l'Estat, que haurien de començar a mostrar indicis favorables de sortida de la crisi». El fet que no sigui així, va dir Zapatero: «Ens fa pensar que estem en els moments més durs.»

«Res més important que la necessitat que encertem en les decisions», va dir Zapatero, un dels primers missatges amb els quals va començar la seva intervenció, per, tot seguit, donar una xifra: 3,3 milions de desocupats. Un altre missatge va ser el de garantir que, per molt que augmenti aquesta xifra, tothom cobrarà l'atur i que el sistema de pensions és solvent ara i a mitjà termini. NOTÍCIES RELACIONADES

>Retòrica i anècdotes

>CiU vol un pacte d'estat

>«Cal lideratge i un guió»

>«Només apaguen el foc»

>Zapatero: «Encara no hem tocat fons»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.