| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de gener de 2021


dilluns, 9 de febrer de 2009
>

La PDE reclama al govern que s'implique més en la defensa del cabal de l'Ebre

Els antitransvasament diuen que combatran un pla de conca que no tinga en compte els interessos del tram final del riu

ROSER ROYO. Tortosa
«O ens fiquem les piles o el nou pla de conca no ens tindrà en compte.» Així de contundent es va manifestar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, durant el debat tècnic de dissabte a l'Auditori de Tortosa. En aquest debat, en què van intervenir un tècnic de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i un de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va quedar clar que l'única proposta de cabal ambiental seriosa que hi ha per a l'Ebre és la que el 2007 va aprovar la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Ni la CHE ni l'ACA tenen propostes alternatives per debatre. Per això la PDE tem que s'acabe aprovant el nou pla de la conca de l'Ebre –es preveu fer-ho a finals d'enguany– sense xifrar un cabal nou per a l'Ebre.


+ Un moment de la jornada tècnica per debatre el tema dels cabals ambientals de l'Ebre. Foto: R. ROYO
El cabal mínim que l'actual pla de conca reconeix per al tram final del riu Ebre és de 100 metres cúbics per segon. Tot i que es va establir de manera provisional, fa més de quinze anys que està en vigor i es tracta d'un cabal «insuficient» per garantir un Ebre viu i resoldre els problemes de subsidència (la plana deltaica s'afona una mitjana de 3 mil·límetres a l'any) i regressió (cada any la costa del Delta retrocedix uns 10 metres). Per això per a la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) és tan important que el nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre (PHCE), que s'ha d'aprovar a finals d'enguany i que s'ha d'aplicar a principi del 2010, incorpore una proposta de cabal que puga garantir la vida del tram final del riu Ebre. «Si aquest pla no modifica el cabal ambiental o en fa una proposta insuficient, naixerà mort perquè serà combatut a les Terres de l'Ebre, a Catalunya, a l'Estat espanyol i a Europa», va manifestar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que va reclamar més implicació del govern català a l'hora de defensar el cabal ambiental aprovat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre a la primavera del 2007 i ratificat pel Parlament de Catalunya mesos més tard. «Fins ara hem estat sols en la defensa d'aquesta proposta», va denunciar Tomàs, que també es va mostrar molt bel·ligerant amb la política de regadius de l'executiu català. «El Xerta-Sénia, el Segarra-Garrigues i els pous de Vinallop són el pla B del transvasament de l'Ebre del PP», va afirmar Tomàs en el debat tècnic de l'Auditori. Per la seua banda, el director del programa d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA, Carles Ibáñez, membre també de la PDE, va alertar que el debat sobre el cabal ambiental de l'Ebre s'està «esquivant». «No pot ser que aquest tema es deixe per al final», va sentenciar Ibáñez, que també va alertar que a l'hora de preveure nous usos el nou pla de conca no té prou en compte factors com ara el canvi climàtic o la necessitat d'aportar més sediments al Delta. En la jornada de dissabte, a la qual van assistir unes dues-centes persones, va excusar la seua absència el representant del Ministeri de Medi Ambient. Ara bé, sí que hi va intervenir Antoni Munné, de l'ACA, que va assenyalar que el govern català està treballant en la proposta de cabals de la Comissió per a la Sostenibilitat, a la qual s'afegixen altres factors, com ara la proliferació de plantes aquàtiques al riu. «A finals del 2009 podem tindre determinat un règim de cabals, però els números per si sols són perillosos ja que cal un debat amb els usuaris», va manifestar. Per la seua banda, Miguel Àngel Garcia, de la CHE, va assenyalar que a la primavera d'enguany sortirà a informació pública el projecte del nou pla de conca per un període de sis mesos. Respecte a la proposta de cabals de la CHE, Garcia va dir que s'està elaborant i que s'han de tindre en compte tots els usos de la conca. «Per arribar a un acord cal que tothom cedisca una mica», va concloure.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>les frases

>La proposta de l'IRTA, revisada a la baixa

>Un riu «alterat» i en evolució constant

>L'Ebre només va portar al Delta 133.452 tones de sediments el 2008

>Dos milions de tones per salvar el Delta

>Desembassament de Riba-roja

>Només un 6% dels sediments necessaris arriben al Delta de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.