| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 8 d'agost de 2022


dissabte, 7 de febrer de 2009
>

Caixa Penedès aguanta el descens de beneficis i tanca l'any amb 80 milions nets

L'entitat financera ha volgut mantenir les dotacions extraordinàries i també ho farà el 2009

CATI MORELL EFE. Vilafranca del Penedès
Caixa Penedès ha aguantat amb gran solidesa la caiguda de beneficis produïda pel context econòmic del moment i ha tancat el 2008 amb 80 milions d'euros nets, un 28,7% menys que el 2007. El director general de l'entitat, Ricard Pagès, va explicar ahir que la reducció dels beneficis s'ha produït perquè s'han volgut mantenir les dotacions extraordinàries –que s'han multiplicat per cinc durant el 2008–. De fet, el resultat recurrent de l'entitat, sense provisions complementàries, hauria estat de 115,6 milions d'euros, un 3% superior al 2007. Però Pagès manté que la voluntat de Caixa Penedès és mantenir aquesta línia també durant el 2009.


+ El director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès. Foto: EFE ANDREU DALMAU

Amb la voluntat de poder controlar les ràtios de morositat, Caixa Penedès afronta el 2009 amb l'objectiu d'evitar retallades en la concessió de crèdits. «Aquest és el nostre negoci», va dir el director general, Ricard Pagès, ahir en la presentació dels resultats del 2008. Segons ell, l'única condició que posa l'entitat –que és la tercera caixa catalana en volum d'actius– per donar crèdits és tenir les garanties de retorn. Durant el 2008, la caixa d'estalvis va registrar un increment de la morositat que va passar de l'1,48% en el primer trimestre al 3,42% en l'últim trimestre de l'any. Pagès assegura que la tendència a l'alça continua en aquest aspecte i durant el 2009 es podria arribar al 6% o el 7%. Això, segons ell, obliga a prendre mesures i valorar la qualitat del risc. «La morositat ens podria posar en una situació no desitjable i, com que tenim interès a continuar creixent, hem de tenir molt en compte el que passa al mercat», va dir Pagès.

Caixa Penedès té adjudicats, en aquest moment, actius immobiliaris per un valor de 178 milions d'euros i ha creat una empresa matriu que controlarà aquests actius i una immobiliària activa per gestionar-los. L'entitat té 1.029 milions de diversos actius líquids, amb un venciment de deute de només 175 milions d'euros per al 2009, i 200 milions per al 2010. «Són xifres petites i còmodament assolibles per l'entitat», va explicar Pagès. Caixa Penedès no renuncia al seu perfil expansiu. Durant el 2008 va obrir un total de disset oficines: tres a la demarcació de Barcelona, una a la de Tarragona, sis al País Valencià i set a la comunitat de Madrid. I durant el 2009 ho continuarà fent aprofitant l'estoc de locals que la caixa ja té adquirits.

L'entitat va tancar el 2008 amb 80 milions de beneficis, un 28,7% menys que el 2007, perquè, segons Pagès, ha volgut mantenir les dotacions extraordinàries.

Pagès es va mostrar molt realista sobre la crisi econòmica: «És molt difícil saber quant durarà perquè encara no hem tocat fons.» Segons ell, en l'horitzó més proper no es veu encara que es pugui reactivar l'economia. En tot cas, tothom té clar que quan s'hagi superat aquesta crisi «s'hauran d'aplicar mesures al sistema financer per garantir que sigui més transparent». NOTÍCIES RELACIONADES

>«Una fusió de caixes catalanes no té sentit»

>Caixa Penedès tanca l'any amb 80 milions de guanys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.