| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 17 de juny de 2024


divendres, 6 de febrer de 2009
>

Vallès. Sant Cugat fa servir l'IPC del desembre i només apuja un 1,6% els preus públics

La mesura afecta serveis que no són bàsics com activitats esportives i culturals en centres públics

EMMA ANSOLA. Sant Cugat del Vallès
Sant Cugat ha fet servir l'índex de preus de consum (IPC) del mes de desembre, que es va situar en un 1,6%, per fixar l'augment de preu de serveis que ofereix l'administració local com ara activitats esportives i culturals que es porten a terme en equipaments públics. Amb aquesta decisió, l'Ajuntament ha volgut desmarcar l'augment dels preus públics de l'increment que va quedar fixat per a les taxes, aprovades el desembre conjuntament amb els pressupostos del 2009, que va ser d'un 3,5%. La mesura vol ajudar els usuaris a fer front a la crisi econòmica en un context en què serveis bàsics sí que s'han incrementat per sobre l'IPC.


+ Exposició permanent al Museu de Sant Cugat, les entrades només pujaran d'acord amb l'IPC del desembre, un 1,6%. Foto: C.A.F.

Sant Cugat és dels pocs municipis de Catalunya, si no és l'únic, que farà servir l'índex de preus de consum (IPC) del mes de desembre, situat en un 1,6% a Catalunya, per fixar l'augment de tarifes en serveis que, si bé no són bàsics, concentren molts usuaris. Bàsicament són activitats esportives i culturals que es porten a terme en equipaments públics. Així ho va aprovar dilluns l'equip de govern d'aquest municipi (CiU) en vista de l'actual situació de crisi econòmica, ja que l'IPC del desembre rebaixava fins a dos punts el del mes d'octubre, fixat en un 3,5%, i que ha servit de referència perquè la majoria dels ajuntaments catalans fixessin l'augment de taxes i també de preus públics. Una decisió que ja va provocar les queixes de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, UGT o la Cecot, que critiquen que l'augment d'impostos, taxes i serveis s'ha fet, en la majoria consistoris i administracions, molt per sobre del que finalment va resultar fixat el mes de desembre, que serveix per marcar la pujada dels salaris.

A Sant Cugat, fins ara, com a la resta d'ajuntaments, l'augment de preus públics s'aprovava al mateix temps que les taxes que recullen les ordenances municipals, que en el cas de Sant Cugat es van aprovar el mes de desembre conjuntament amb els pressupostos del 2009. L'augment d'aquests serveis es va fixar en un 3,5%, per sota del 4,6% previst a l'octubre, i després de negociacions amb el grups de l'oposició (ICV i ERC). En aquest paquet ja no van entrar els preus públics amb l'objectiu d'ajustar-los a la puja del desembre. Segons l'Ajuntament de Sant Cugat, són els preus públics els que «tenen una major repercussió en els usuaris» i per això s'ha optat per l'índex més baix, el del desembre.

Aquesta mesura afectarà les tarifes que els santcugatencs han de pagar aquest any per la cessió d'espais públics; entrades per actes culturals als museus, casals i centres de cultura; cursets i tallers; serveis de poda domiciliària i dipòsit de poda i runa; activitats, escoles i campus esportius; serveis d'assistència domiciliària; aparcaments municipals vigilats, o el lloguer de taules i cadires.DEMANDA AL PARLAMENT
El diputat terrassenc de CiU, Josep Rull, va presentar ahir una moció al ple del Parlament que va ser rebutjada pel tripartit en què demanava que «les tarifes de serveis bàsics no s'incrementessin per sobre de l'IPC per tal de mantenir el poder adquisitiu dels ciutadans i injectar liquidat a les famílies». Rull va retreure al govern català que hagi incrementat serveis com el transport públic, els peatges, i el rebut de l'aigua molt per sobre de l'índex del desembre. També va criticar el govern espanyol per l'augment de tarifes a Renfe «quan el servei que ofereix és lamentable». Rull va acusar el tripartit de «nul·la sensibilitat social».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Sant Cugat aplica l'IPC real de l'1,6% en la puja dels preus públics

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.