| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 7 d'octubre de 2022


dimecres, 4 de febrer de 2009
>

Els afectats pels pous d'emergència de Vinallop signen l'expropiació a les finques

Els veïns obliguen a desplaçar-se els tècnics de la CHE i d'Acuamed, per esgotar les garanties jurídiques del procés

GUSTAU MORENO. Tortosa
Els veïns afectats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop van demanar ahir que la signatura de les expropiacions es pogués fer a les mateixes finques per tenir més garanties jurídiques que se'ls retornaran en les mateixes condicions quan s'acabe la descontaminació del pantà de Flix. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) havia citat el primer grup de propietaris a l'Ajuntament de Tortosa, que finalment va habilitar el Saló Verd perquè els funcionaris i tècnics puguessen aixecar les actes d'ocupació prèvia. Però alguns veïns van reclamar poder signar les actes sobre el terreny, amb l'objectiu d'incloure al document les característiques de les finques amb el màxim detall. La resta dels propietaris afectats estan convocats per avui, demà i divendres.


+ Els veïns expropiats, mentre esperaven els funcionaris de la CHE a l'ajuntament. Foto: G.M.

Els funcionaris de la CHE i de l'empresa estatal Acuamed van arribar a l'Ajuntament amb gairebé una hora de retard sobre l'horari previst. A més, la posterior identificació de la trentena de propietaris convocats també va dilatar la primera part del procés. A les vuit del matí, el col·lectiu de veïns afectats ja era a la plaça de l'Ajuntament, amb motiu d'una concentració de suport als propietaris que havien convocat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el sindicat Unió de Pagesos. Una portaveu veïnal, Sara Ferrando, ja va anunciar que no tenien altre remei que signar les expropiacions. De fet, aquesta és l'única garantia jurídica que tenen els afectats per aconseguir la reposició de les seues finques, quan s'haja acabat la descontaminació del pantà de Flix. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va assegurar dilluns que tenia el compromís per escrit de la CHE que els pous se segellaran en acabar la neteja de l'embassament, i que els propietaris podrien fer constar a les actes la seua voluntat perquè també els retornen els terrenys.

De fet, el compromís per escrit de la CHE, que també hauria donat garanties de subministrament al municipi de Tortosa en cas de fuita tòxica durant la neteja del pantà de Flix, va fer que ahir hi hagués una sala habilitada per signar les expropiacions. A més, l'encarregat de rebre el personal d'Acuamed i els tècnics de la CHE va ser el regidor de Festes i Seguretat, Jordi Folqué. Però tot i que alguns propietaris sí que van signar al Saló Verd el seu consentiment a l'ocupació prèvia de les seues finques, altres van exigir el compliment estricte de la legalitat, i van obligar el personal tècnic de la CHE i de l'empresa Acuamed a acompanyar-los fins a les seues propietats. Això va provocar un nou retard en el procés, ja que els veïns afectats van ser dividits en grups de quatre persones, per poder fer les visites individualitzades a cadascuna de les finques. En conseqüència, el regidor Folqué també va haver de fer els diferents viatges amb l'equip tècnic de la CHE.

La zona afectada per les obres dels pous d'emergència de Vinallop és una gran franja de terreny entre l'eix de l'Ebre (C-12) i el riu, que va des de la desembocadura del barranc de Sant Antoni fins al barranc de la Galera. En total, hi ha un centenar de propietaris afectats. La previsió de l'empresa pública Acuamed és aconseguir un cabal de 1.200 litres per segon, fent entre sis i dotze pous a una fondària d'uns 70 metres. De fet, l'objectiu d'Acuamed és evitar l'aqüífer més superficial, ja que també es contaminaria si hi hagués un episodi greu de contaminació al riu, aigües avall de Flix. NOTÍCIES RELACIONADES

>Acte públic amb la CHE i l'ACA sobre els cabals de l'Ebre

>«No ens creiem res»

>Suport total de la PDE i de la Unió de Pagesos

>Signen les primeres expropiacions per fer els pous de Vinallop

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.