| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 7 d'octubre de 2022


dimarts, 3 de febrer de 2009
>

Tortosa permetrà la signatura de les expropiacions dels pous de Vinallop

La CHE es compromet a retornar els terrenys després de la descontaminació del pantà de Flix

GUSTAU MORENO. Tortosa
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va aprofitar els minuts previs al ple d'ahir per anunciar que l'Ajuntament no posarà cap impediment perquè els tècnics de l'empresa estatal Acuamed aixequen avui les actes de les expropiacions dels pous d'emergència de Vinallop. Bel va explicar que l'Ajuntament ha rebut la documentació que certifica que Tortosa tindrà el subministrament garantit si hi ha un episodi de contaminació al riu durant la neteja del pantà de Flix. A més, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'hauria compromès a connectar una canonada fins al dipòsit del polígon Baix Ebre, si el pou de Campredó quedés contaminat.


+ Ferran Bel (a l'esquerra de la imatge) amb el portaveu d'ERC, durant el ple d'ahir. Foto: G.M.

A diferència del que va passar a finals d'octubre, quan l'Ajuntament no tenia previst habilitar cap sala per signar les actes d'expropiació forçosa, els tècnics d'Acuamed sí que podran formalitzar aquest matí les expropiacions. De fet, en aquella ocasió, el centenar de propietaris afectats per les obres dels pous d'emergència de Vinallop van rebre uns telegrames de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), en què se'ls comunicava que el procés havia quedat en suspens «per dificultats tècniques». Però l'alcalde va explicar ahir que els tècnics no tindran cap problema per fer avui la seua feina, ja que l'Ajuntament de Tortosa ja ha rebut per escrit el compromís de la Generalitat i del govern de l'Estat d'esmenar totes les mancances del projecte.

Així, Bel va detallar que ja ha rebut l'informe de l'ACA en què queda clar que els pous municipals que ara subministren l'aigua als nuclis de Jesús i Vinallop no es contaminarien, en cas que hi hagués una fuita tòxica al riu durant el procés d'extracció dels fangs contaminats del pantà de Flix. Per tant, Tortosa ja no haurà de seguir l'anterior pla d'emergència, que segons Bel recomanava subministrar aigua amb camions cisterna, tant a Jesús com a l'hospital de la Santa Creu. En aquest sentit, la direcció general d'Emergències de la Generalitat ha fet la modificació pertinent dels plans d'emergències de Catalunya i de Tortosa, i ja els ha fet arribar per escrit a l'Ajuntament. A més, l'empresa Acuamed també s'ha compromès a fer les obres per connectar la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb el nucli urbà de Tortosa. De fet, en l'anterior versió del projecte només figuraven les expropiacions a Vinallop i al marge dret del riu, on hi haurà els pous, però no a la zona del marge esquerre, ni la canonada entre les instal·lacions del CAT i la xarxa urbana de Tortosa. Per tant, no podia ser, com asseguraven la CHE i Acuamed, que els pous haguessen de servir Tortosa, sinó únicament els consorciats del minitransvasament.

L'únic punt pendent, ara, és la connexió amb les empreses del polígon Baix Ebre, si bé l'alcalde va donar per bo el compromís que li ha fet arribar l'ACA, que construirà una canonada per connectar la xarxa del CAT amb el dipòsit de Campredó. A més, Bel va voler donar tranquil·litat legal als afectats per les expropiacions, que aquest matí han convocat una concentració a la plaça de l'Ajuntament. Segons l'alcalde, la CHE garanteix que segellarà els pous i que retornarà els terrenys als propietaris que així ho vulguen acreditar avui, durant la signatura de l'expropiació dels terrenys. NOTÍCIES RELACIONADES

>Les obres de la residència L'Onada podran continuar

>Tortosa permetrà la signatura de les expropiacions dels pous de Vinallop

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.