| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 28 de setembre de 2022


divendres, 30 de gener de 2009
>

Els veïns de Vinallop reben el suport de la PDE i dels pagesos per mobilitzar-se

Els expropiats fan una crida a la societat civil de l'Ebre per protestar contra els pous d'emergència

GUSTAU MORENO. Tortosa
Els veïns afectats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop van tornar a rebre ahir el suport explícit de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i del sindicat Unió de Pagesos, davant la convocatòria de l'acte per signar les expropiacions forçoses dels terrenys. En la mateixa línia, un dels portaveus dels veïns, Àngel Martí, ha fet una crida al conjunt de la gent de les Terres de l'Ebre, perquè també es mobilitzin contra la necessitat de construir els pous d'emergència del pla de descontaminació del pantà de Flix a la pedania tortosina. Els afectats han convocat una concentració el 3 de febrer, a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa.


+ Àngel Martí va llegir el telegrama amb què la CHE va suspendre l'acte de l'octubre. Foto: G.M.

No volen quedar sols defensant una causa particular, sinó implicar el conjunt del territori en la mobilització contra la construcció dels pous d'emergència del procés de neteja de l'embassament de Flix. De moment, el centenar de veïns afectats per les expropiacions que ha previst la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ja han tornat a rebre el suport explícit de la PDE i de la Unió de Pagesos, que ahir van difondre un comunicat conjunt per fer una crida «als ciutadans de les Terres de l'Ebre». Dimarts, a les vuit del matí, els veïns han estat convocats una altra vegada per la CHE, que ja va suspendre el procés expropiatori a finals d'octubre per «dificultats tècniques». L'objectiu de la citació és que els veïns signen les actes prèvies d'ocupació forçosa de les finques. I per manifestar el seu suport als afectats, la PDE i el sindicat agrari han convocat una concentració a la mateixa hora a la plaça de l'Ajuntament.

Les dues entitats han reclamat reiteradament que els terrenys han de tornar als seus propietaris actuals, quan hagin acabat els treballs de descontaminació del pantà de Flix, cosa que la CHE només ha garantit després de la reunió que la setmana passada van mantenir a Saragossa una delegació de la PDE i el president de la confederació, Rafael Romeo. A més, la plataforma i el sindicat continuen demanant més transparència «tècnica i política» sobre la neteja del pantà.«NO« A «SIGNAR I CALLAR»
De fet, els veïns afectats consideren que encara no s'han resolt els interrogants que envolten el projecte, que veuen com una «depredació del territori» sota l'excusa de la descontaminació. Les principals incògnites són qui serà el titular dels pous; si es retornaran els terrenys als propietaris; si té sentit construir uns pous que només resistirien dos dies un episodi de contaminació al riu, i si totes les poblacions de l'Ebre tenen garantit un subministrament d'emergència. El portaveu Àngel Martí va assenyalar que els veïns i la gent de les Terres de l'Ebre no poden acceptar la política del «signar i callar», ja que considera que els pous són «la ruïna» per als propietaris de les finques i «l'espoliació» del territori. Martí va lamentar que l'alcalde de Tortosa encara no els haja informat del que es va acordar a la reunió de Lleida, i va vincular els pous de Vinallop a altres projectes com el canal Xerta-Sénia, la interconnexió de xarxes o els nous dipòsits del Consorci d'Aigües de Tarragona, a l'Ampolla.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Ercros abocarà mercuri dos anys

>Els veïns de Vinallop obtenen suports de la PDE i dels pagesos per mobilitzar-se

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.