| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 3 d'octubre de 2023


dimecres, 28 de gener de 2009
>

ERC esgrimeix ara l'alt cost per rebutjar la gossera prevista a prop d'una escola d'elit

El govern municipal i Portabella es reuneixen demà per buscar acostaments en un afer que ha enterbolit les seves relacions

IVAN VILA. Barcelona
ERC va afegir ahir un argument nou a la seva posició a cavall entre l'escepticisme i el rebuig envers el projecte de gossera previst al parc de l'Oreneta de Barcelona: el de l'alt cost de la futura infraestructura, que l'equip de govern ha taxat en prop de nou milions d'euros. El cap dels republicans a Barcelona, Jordi Portabella, va considerar excessiva la inversió prevista en l'equipament, que ha aixecat les queixes d'alguns veïns i de l'escola Aula, un centre d'elit de la zona, i la va comparar amb els 1,2 milions que va costar la gossera que el Consell Comarcal del Barcelonès va fer a Badalona fa dos anys. Els republicans es reuniran demà amb l'equip de govern per debatre l'assumpte, que ha enterbolit les relacions entre el bipartit i els seus socis preferents de l'oposició.


+ Terrenys del parc de l'Oreneta, on està previst instal·lar la futura gossera de Barcelona. Foto: JUANMA RAMOS

Per Portabella, els quasi nou milions en què està pressupostat l'equipament previst a Sarrià i l'arranjament de l'entorn són totalment excessius. Un argument més que s'afegeix al de la «falta de consens» entorn del projecte, el principal motiu que va esgrimir ERC la setmana passada per desmarcar-se'n aprofitant la moció contrària que va presentar el PP, desmarcatge que va agafar a contrapeu tant els seus socis del bipartit com la resta de l'oposició.

Portabella va comparar ahir el cost de la futura gossera amb el del centre de Badalona, com ja havia fet CiU quan es va presentar el projecte. El recinte previst està pressupostat en 7,22 milions, als quals cal sumar-ne 1,55 més, destinats a urbanitzar l'entorn immediat. En total, 8,77 milions. El centre inaugurat al barri badaloní de Pomar l'abril del 2007 en va costar 1,2, va recordar Portabella, que va ironitzar en considerar que «per passar d'1,2 a 9 milions en dos anys la inflació ha de ser galopant». La comparació la feia el republicà partint de la base que el centre badaloní té una capacitat «per a 140 animals», «similar», va afegir-hi, a la de la gossera que es vol fer a Barcelona. Aquí, però, Portabella va relliscar, i per partida doble: poc en el cas del centre del Consell Comarcal, que pot aplegar uns 160 animals, segons es va dir quan es va inaugurar, i molt en el del centre previst al parc de l'Oreneta, amb capacitat per a 450 animals, quasi el triple que la de Pomar.. Tenint en compte això, la gossera de Barcelona continua sortint més cara, però la diferència és bastant menor que la que va indicar el republicà.

Més enllà de la relliscada, però, el plantejament econòmic suposa per part d'ERC la incorporació d'un factor nou, que afegeix complexitat a l'estira-i-arronsa amb l'equip de govern per l'afer de la gossera, que inicialment no semblava tan polèmic –en un principi tampoc el PP, de llarg el partit més crític amb l'acció del govern, s'hi va oposar; només CiU ho va fer–, i que ha acabat per esdevenir el major punt de fricció entre bipartit i republicans des que l'estiu passat van pactar el pla d'actuació municipal.

La deriva dels esdeveniments té a veure amb l'oposició que ha sorgit al pla. D'una banda, la de dues associacions de veïns, la del petit nucli de Can Caralleu i la del Nord de Pedralbes, i, de l'altra, la de dos col·legis privats de la zona; un dels quals, l'escola Aula, és un centre d'elit que ha posat tota la carn a la graella per frenar el projecte. Fins al punt que un grup de representants de l'Aula, encapçalat pel president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que hi participava en representació dels pares d'alumnes, es va reunir a l'Ajuntament amb l'alcalde per demanar-li personalment que fes marxa enrere en aquest tema i busqués un altre emplaçament, segons han explicat diverses fonts coneixedores de la trobada. L'escola, que ha contractat el bufet Roca Junyent per elaborar les al·legacions al projecte, ha proposat que la gossera es faci al barri de Vallbona, al districte de Nou Barris, en el qual està previst desenvolupar una àrea residencial estratègica (ARE).

De fet, hi ha diversos membres de l'equip de govern que consideren que és precisament l'elecció d'una zona tan exclusiva com Sarrià, als antípodes de Vallbona, per exemple, el que explica els retrets de l'oposició al projecte, una interpretació que el socialista Francesc Narváez va explicitar en la comissió de Medi Ambient de la setmana passada, en què va esclatar la polèmica política sobre la qüestió.

Sigui com sigui, fins ara els republicans s'han limitat a nedar i guardar la roba. Han evitat alinear-se amb CiU i el PP, i de moment només han recordat que els seus vots seran necessaris per aprovar el projecte i han plantejat l'estudi de dues alternatives a l'emplaçament previst, sense descartar en cap moment acabar donant suport a la proposta del govern, i insistint que consideren la gossera necessària i urgent. Una de les alternatives és fer-la a Can Calopa, als terrenys de Collserola on hi ha les vinyes municipals, i que el PP també proposarà com a opció en el ple de divendres. L'altra és fer-la a tocar, precisament, de la del Consell Comarcal a Badalona.

La posició de l'equip de govern la va resumir divendres passat Hereu, quan va obrir la porta a estudiar les propostes presentades per ERC, però sense comprometre's a res més i insistint que l'opció del parc de l'Oreneta «està molt estudiada». El serial ha de prosseguir demà, amb la reunió a la qual el bipartit ha convocat Esquerra per parlar del tema. NOTÍCIES RELACIONADES

>ERC esgrimeix ara l'alt cost per rebutjar la gossera prevista a prop d'una escola d'elit

>ERC esgrimeix ara l'alt cost per rebutjar la gossera prevista a prop d'una escola d'elit

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.