| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dimarts, 27 de gener de 2009
>

Trenta condecorats amb la Creu de Sant Jordi reclamen l'anul·lació de la causa a Companys

Demanen a Montilla per carta que emprengui «accions decidides» perquè es faci justícia a l'expresident

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
Coincidint amb el 70è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona, fins a 36 entitats i persones condecorades amb la Creu de Sant Jordi i una dotzena d'entitats memorialistes més van engreixar ahir el clam perquè s'anul·li el judici contra l'expresident Lluís Companys. A iniciativa de la Comissió de la Dignitat, han tramès una carta al president, José Montilla, en què expressen la seva «preocupació per la situació de les gestions per obtenir l'anul·lació del procés» i li reclamen «accions decidides» perquè es faci justícia més de trenta anys després de la restitució de la democràcia. El govern espera que l'Estat emeti aquest mes la declaració de reparació que la néta de Companys, acompanyada de Joan Saura, va demanar al ministre de Justícia.


+ Els guardonats amb els premis Dignitat 2008, ahir al Museu d'Història de Catalunya. Foto: ANDREU PUIG

«Aquesta situació no pot continuar com està després de més de 68 anys de l'ignominiós procés i del crim comès amb la seva mort pel fet de ser el president de Catalunya.» Amb aquesta contundència, més d'una trentena d'entitats i persones condecorades amb la Creu de Sant Jordi, a banda d'una dotzena d'altres entitats memorialistes, han demanat per carta a Montilla «accions decidides» per aconseguir l'anul·lació del judici a Companys. I una entrevista, també, per fer-li arribar personalment el seu neguit.

El govern espera encara la declaració de reparació que la néta de Companys Maria Lluïsa Gally, acompanyada del conseller Joan Saura, va demanar al Ministeri de Justícia, atenent-se a la llei de la memòria històrica. Segons fonts del Departament d'Interior, l'Estat s'ha compromès a emetre-la abans de final de mes, quan ja s'han exhaurit els tres mesos de marge de què disposava. Document en mà, l'executiu pretén obrir aleshores la segona part del procés per demanar la nul·litat del cas, que culminaria al Tribunal Suprem. Una via, l'empresa per Saura, que no va tenir la unanimitat dels socis de l'executiu: ERC va defensar que el govern en demanés directament l'anul·lació, al marge de la llei. La mateixa Comissió de la Dignitat, de fet, va expressar les seves discrepàncies amb l'actuació del conseller d'Interior.

Josep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, no va voler entrar ahir en el procediment emprès per l'executiu. Però sí que va precisar que el govern hauria d'anar més enllà de la llei de la memòria, que no va acabar anul·lant els judicis sumaríssims com reclamaven entitats memorialistes. La declaració de l'Estat, per Cruanyes, no és «suficient».

Els signants de la carta recorden que el Parlament s'ha pronunciat repetidament a favor de la «reparació del greuge» a Companys. I en recorden l'última, aprovada durant el passat debat de política general, que instava la Generalitat a emprendre «totes les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per l'anul·lació d'un judici que mai no s'hauria d'haver fet». Partint d'aquesta cita, exigeixen a l'executiu que emprengui «accions decidides» perquè es faci «justícia» amb Companys. I, per extensió, amb «tantes i tantes persones que com ell van ser víctimes d'aquell mateix oprobi». Tot plegat, sota una premissa clara: la «dignitat».

La presentació de la missiva a Montilla va coincidir amb l'entrega dels premis Dignitat 2008, atorgats per la Comissió. Van ser guardonats els documentalistes Montserrat Armengou i Ricard Belis; l'artista Francesc Torres; la Comissió del Centenari de l'Estelada, i la Xarxa d'Entitats per la Defensa de la Recuperació de les 4 Columnes de Montjuïc.

- Els guardonats amb la Creu de Sant Jordi Montserrat Abelló i Soler, Moisès Broggi, Francesc Casares, Neus Català, Isabel Steva Colita, Jordi Dauder, Carles Duarte, Henry Ettinghausen, Núria Feliu, Josep Fontana, Avel·lí Ibáñez i Sensarrich, Lluís Martí Bielsa, August Gil Matamala, Joan Guinjoan, Jordi Mir i Parache, Josep Oriol Panyella i Cortès, Rosa Regàs, Marina Rossell, Teresa Rovira i Comes, Carme Sansa, Jordi Soler Galí Toti Soler, Toni Strubell i Trueta, Josep Termes, Ricard Torrents i Montserrat Trueta. També el signa Jordi Carbonell, Medalla d'Or de la Generalitat.
- L'Associació Pro Immolats per la Llibertat de Catalunya, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, l'Amical Mauthausen; Òmnium Cultural, la Comissió de la Dignitat, la UGT de Catalunya i Acció Cultural del País València, entre altres associacions.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Trenta condecorats amb la Creu de Sant Jordi reclamen l'anul·lació de la causa contra Companys

>Trenta condecorats amb la Creu de Sant Jordi reclamen l'anul·lació de la causa contra Companys

>Nou clam per reclamar l'anul·lació del judici al president Lluís Companys

>Trenta condecorats amb la Creu de Sant Jordi reclamen l'anul·lació de la causa contra Companys

>Trenta condecorats amb la Creu de Sant Jordi reclamen l'anul·lació de la causa contra Companys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.