| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 26 de setembre de 2023


diumenge, 25 de gener de 2009
>

Els pagesos de Mataró no permetran que el tren orbital trinxi l'espai agrari

Anuncien mobilitzacions i reclamen que es busquin altres solucions tècniques per al futur traçat

ELENA FERRAN. Mataró
Els pagesos de Mataró denuncien que el traçat del futur tren orbital els «trinxarà» l'espai agrari protegit de les Cinc Sènies. Per això reclamen a la Generalitat que es busquin altres solucions tècniques per evitar que la futura línia que enllaçarà la capital del Maresme amb Granollers passi per l'única zona agrícola de la ciutat. Els agricultors volen que l'Ajuntament els faci costat i defensi una altra alternativa, com ha passat a Argentona. Ara per ara l'Ajuntament manté que s'ha d'integrar «paisatgísticament» la línia del tren. I mentrestant els pagesos ja anuncien mobilitzacions abans que es presenti el projecte definitiu de la nova via.


+ Una part de l'extensió agrària de les Cinc Sènies des del turó d'Onofre Arnau amb la ciutat de Mataró al fons. Foto: LL.M.

Des de l'estiu que els pagesos saben que la Generalitat pretén fer passar la futura línia de tren orbital pel mig del camp de les Cinc Sènies. El projecte indica que el traçat del tren serà subterrani pel mig de Mataró, on faria tres parades, i la línia continuaria fins a arribar a la urbanització de Can Quirze. En aquest punt el tren baixa perpendicularment a través dels conreus i al descobert fins a enllaçar amb la línia de la costa. El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, que és pagès de professió i membre de la Unió de Pagesos, ja va alertar aleshores en una reunió amb el regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), de «l'impacte brutal» que representava aquesta actuació. Els pagesos reclamen altres alternatives que no malmetin aquest espai agrari protegit. «Segur que hi ha altres solucions tècniques viables. Només cal que tinguin ordres estrictes de ser respectuosos amb el medi», denunciava Pep Riera, delegat comarcal d'Unió de Pagesos. «Nosaltres no volem afluixar i si ells no canvien anirem cap a les tractorades, que sí que les entenen», anunciava. Riera recorda que en altres municipis, com ara Argentona, els pagesos han disposat des del primer moment del suport de l'Ajuntament quan s'ha demanat canviar el traçat d'un costat a l'altre de la riera. «Aquí vam advertir de la brutalitat de la proposta que es vol tirar endavant i ningú diu res», denuncia.

El cap de planificació urbanística de l'Ajuntament de Mataró, Isidre Molsosa, assegurava dijous en un acte sobre l'espai agrari que l'Ajuntament espera conèixer el projecte definitiu del que fins ara és només un dibuix. Tot i això, Molsosa va assegurar que els nous plans del tren orbital obliguen l'Ajuntament a plantejar-se com es pot integrar «paisatgísticament» la futura línia orbital que proposa la Generalitat i que també es recull en el pla territorial metropolità.

Les Cinc Sènies són una de les zones agràries més importants de la comarca. L'Ajuntament manté des de fa anys la qualificació de no urbanitzable, tot i les reivindicacions d'un grup de propietaris que reclamen poder urbanitzar el seu sector. A més, el pla director i urbanístic del sistema costaner també protegeix l'entorn agrari. NOTÍCIES RELACIONADES

>El pla especial, pendent

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.