| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 30 de juliol de 2021


dissabte, 24 de gener de 2009
>

La PDE obre una via de diàleg amb la confederació pels pous de Vinallop

La CHE diu que segellarà els pous i retornarà els terrenys quan acabe la neteja del pantà de Flix

GUSTAU MORENO. Tortosa
Una delegació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va reunir-se dijous al vespre a Saragossa amb el nou president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), amb l'objectiu d'iniciar una línia de diàleg sobre els pous d'emergència de Vinallop i d'acostar posicions sobre la revisió del pla hidrològic de la conca. La trobada amb Rafael Romeo va ser «transparent i molt amigable», però no va servir per variar la posició de la PDE. Amb tot, el portaveu, Manolo Tomàs, va destacar ahir que la CHE s'haja compromès per primer cop a segellar els pous de Vinallop un cop acabada la descontaminació de l'embassament de Flix.


+ La PDE tornarà a acompanyar veïns i pagesos a la signatura de les expropiacions. Foto: G.M.

L'entrevista entre Romeo i quatre membres de la PDE va tenir lloc dijous al vespre al despatx del president de la CHE, que havia convocat el moviment social a la seu de Saragossa. La reunió va ser «llarga i profitosa», segons el portaveu Manolo Tomàs, que va admetre que la PDE havia detectat una «molt bona actitud de transparència i la voluntat d'aclarir molts conceptes» sobre els pous de Vinallop i el nou pla hidrològic de conca. Així, Tomàs va recordar que la PDE no qüestiona el projecte de descontaminació del pantà de Flix, sinó la necessitat de construir uns pous d'emergència a la pedania tortosina de Vinallop. «El més positiu és que, en lloc d'ajornar la resposta als nostres dubtes, el president de la CHE va trucar amb un telèfon amb mans lliures a diversos responsables tècnics i jurídics de la Confederació i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb qui nosaltres també vam poder debatre», va revelar.

En aquest sentit, la PDE va poder confirmar en primera persona que la confederació es compromet a construir i també a gestionar els pous de Vinallop, un punt que fins ara no havia quedat clar. De fet, el president de la CHE també es va comprometre per primera vegada a segellar els pous de Vinallop quan acabe la descontaminació del pantà de Flix, ja que la delegació de la Generalitat a l'Ebre havia demanat poder aprofitar-los després per al polígon industrial Catalunya Sud, possibilitat que no satisfeia gens la PDE. A més, Romeo també va assegurar que els terrenys expropiats per construir-hi els pous es retornaran als propietaris actuals. «Romeo està molt interessat a aconseguir la pau social a les Terres de l'Ebre, i per això abans del 3 de febrer intentarà trobar una fórmula jurídica per garantir amb un document que els pous seran segellats, i que els terrenys tornaran als propietaris», va destacar el portaveu de la PDE. El 3 de febrer és el primer dels quatre dies en què la CHE ha tornat a convocar els propietaris de les finques de Vinallop a l'Ajuntament tortosí, amb l'objectiu de signar les actes d'ocupació forçosa dels terrenys.AL COSTAT DELS VEÏNS
Amb tot, Tomàs va voler advertir el president de la CHE que la plataforma continuarà al costat del centenar de veïns afectats per les expropiacions. De fet, aquest mateix matí tindrà lloc una reunió entre la PDE i la plataforma de veïns afectats pel projecte per coordinar l'estratègia que seguiran i iniciar l'elaboració de pancartes i cartells informatius. Així, Tomàs va dir que encara hi ha «alguns dubtes» que caldria esvair, ja que el fet que la neteja del pantà de Flix siga una obra d'interès general faria que els terrenys no siguen revertits després als seus propietaris. «Per tant, cal un document per garantir que l'administració complirà la seua paraula, ja que les obres de neteja de l'embassament poden durar de quatre a sis anys, i en aquest temps hi pot haver canvis polítics, en el projecte o de persones», va asseverar el portaveu. «Seguirem aquesta proposta de diàleg que ens ha fet la CHE, per trobar una solució acceptable i que també puga satisfer els propietaris dels terrenys i el sindicat Unió de Pagesos», va concloure Tomàs.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La plataforma proposa reduir o descartar els pous projectats

>La Plataforma obre una via de diàleg amb la CHE pels pous de Vinallop

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.