| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


divendres, 23 de gener de 2009
>

Tarragona i Reus cediran l'aigua dels seus pous si la de l'Ebre es contamina

Recorrerien a l'aqüífer «simultàniament» als pous de Vinallop, durant la neteja del pantà de Flix

GUSTAU MORENO SERGI CASADO. Tortosa
Reus i Tarragona posaran l'aigua dels seus pous a disposició del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre si hi hagués un episodi de contaminació al riu durant la neteja del pantà de Flix. Així ho van anunciar ahir els dos alcaldes, Lluís Miquel Pérez i Josep Fèlix Ballesteros, que van emetre una declaració institucional conjunta. Concretament, els ajuntaments de Tarragona i Reus activarien els seus pous «simultàniament» als polèmics pous que s'han de fer a la pedania tortosina de Vinallop, i que han de servir per garantir el subministrament d'aigua a Tortosa i als municipis i indústries del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).


+ A l'embassament de Flix hi ha centenars de milers de tones de residus tòxics i radioactius que cal extraure. Foto: A.S.

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va remarcar que els pous que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha de construir a Vinallop quedaran segellats després de la descontaminació del pantà de Flix, i va definir la cessió de l'aigua com «el retorn de la solidaritat pel minitransvasament». A més, va afegir-hi que gràcies als treballs de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) durant l'últim episodi de sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona, els pous de Tarragona i Reus estan a punt. «En cas que hi hagués una emergència, obriríem l'aixeta», va sentenciar Pérez. Per la seua banda, Josep Fèlix Ballesteros va assegurar que Tarragona no aprofita ara l'aigua dels pous, i que «l'aigua restarà a disposició de tota la gent del Camp i les Terres de l'Ebre». Amb tot, cal tenir en compte que ara el CAT només pot impulsar l'aigua de sud cap a nord, ja que la canonada actual no és bidireccional. A més, la declaració dels dos alcaldes parla d'activar els pous de Tarragona i Reus «simultàniament» als pous de Vinallop, i en cap cas de substituir una mesura per una altra, sempre «sota les indicacions de l'ACA i en coordinació amb el pla d'emergència».

En aquest sentit, el pla d'emergència de la descontaminació de l'embassament de Flix ha rebut les crítiques d'alguns ajuntaments riberencs i de col·lectius com ara la Plataforma en Defensa de l'Ebre, ja que inicialment només es preveia que els pous (primer projectats a Campredó, després a Vinallop) garantissin el subministrament d'aigua als municipis del CAT. La resta de poblacions havien de buscar abastaments alternatius per afrontar una possible emergència, construint pous propis o amb camions cisterna. Així, no va ser fins a l'octubre que la societat estatal Acuamed va dir que els pous també abastirien Tortosa. NOTÍCIES RELACIONADES

>Bel qüestiona el nombre de pous

>Tarragona i Reus cediran aigua si es contamina la de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.