| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 9 de juny de 2023


divendres, 23 de gener de 2009
>

L'ambivalència d'ERC deixa en l'aire el projecte de la gossera de Barcelona

La fase d'exposició pública del pla, en què es preveu fer l'equipament al parc de l'Oreneta, s'acabava ahir

IVAN VILA. Barcelona
Dimecres, ERC es va desmarcar finalment de l'intent del PP d'aconseguir un rebuig majoritari al pla de l'Ajuntament per fer la futura gossera de Barcelona al parc de l'Oreneta, però això no significa, ni de bon tros, que els republicans donin suport al projecte, que ahir va completar la seva fase d'exposició pública, i que necessitarà els seus vots per tirar endavant quan se'n plantegi l'aprovació definitiva. ERC, que ahir va mantenir una reunió amb ICV que no va donar fruits, assegura que té una proposta alternativa, però de moment no ha volgut concretar-la públicament, ni tampoc quins són els seus retrets al projecte.

La posició d'Esquerra pel que fa a la gossera és d'una ambivalència que ha irritat els seus socis oficiosos del bipartit municipal, als quals no havia posat en cap situació tan incòmoda des que va redreçar les seves relacions amb el PSC i ICV arran del pacte pel pla d'actuació municipal (PAM) assolit l'estiu passat. Ara, però, els republicans han escollit la gossera per tornar a deixar clar que el bloqueig que van aplicar al pla de reforma del Carmel, encallat fins al pacte estiuenc, poden repetir-lo quan vulguin.

La fórmula escollida per Esquerra ha descol·locat fins i tot CiU i el PP. Els convergents sempre han estat crítics amb el projecte de gossera presentat el 28 d'octubre passat; i el PP ha basculat des de l'acceptació inicial fins al rebuig explicitat en la moció presentada en la comissió de Medi Ambient de dimecres, en què es demanava la retirada del pla i la recerca d'un emplaçament alternatiu. Però els republicans van aconseguir en una mateixa sessió emprenyar uns i altres. Perquè primer van obrir la porta a deixar el govern en minoria i donar suport a la proposta si es reformulava i finalment no es van posar d'acord amb el PP en la redacció i van acabar tombant-la, però després van advertir al bipartit –i en especial a l'ecosocialista Imma Mayol, responsable de l'àrea de Medi Ambient–, que si no està disposat a dialogar i considera inamovible el projecte, ERC podria vetar-lo com va fer amb el pla del Carmel.

La posició d'Esquerra, però, no se sustenta, com la de CiU o el PP, en una crítica al projecte, perquè ERC no ha explicat encara què li sembla, sinó en el fet que «falta consens» entorn del mateix. Els republicans, a més, no havien exhibit fins ara cap rebuig a un pla que fa quasi tres mesos que va ser anunciat, i no ho han fet amb cap moció pròpia, sinó aprofitant la presentada l'altre dia pel PP.

Portabella justifica aquesta actitud en el fet que fins dimecres no van saber que l'Ajuntament havia estudiat dotze emplaçaments alternatius al del parc de l'Oreneta, i que finalment havien estat descartats pels tècnics municipals en considerar-los menys adients. Però hi ha dos arguments que posen en dubte aquesta explicació. El primer, que CiU va preguntar en la comissió de Medi Ambient del desembre quins eren aquests emplaçaments, i l'equip de govern assegura que va lliurar la resposta per escrit a tots els grups, inclosa ERC. Tant CiU com el PP admeten que van rebre aquesta documentació després de la comissió. Només ERC ho nega. El segon és que Esquerra assegura que té una proposta alternativa, però segons van insinuar fonts republicanes, no preveu situar la gossera en cap de les opcions descartades.

Sigui com sigui, els republicans no volen revelar de moment la seva proposta. Ahir, Portabella i Mayol van mantenir una reunió. El republicà havia convocat els mitjans de comunicació a dos quarts de sis de la tarda per parlar de la gossera, però finalment la trobada va ser desconvocada amb l'argument que continuava reunit amb Mayol, negociant, i que la trobada anava per llarg. Fonts d'ICV van desmentir-ho. Segons els ecosocialistes, la reunió, sol·licitada per Mayol, feia estona que havia acabat sense cap entesa.TORRENT TAPIOLES.
És a Montcada, cosa que obli- gava a acords amb un al- tre ajuntament, i el bipar- tit vol la gossera a Barce- lona. A més, necessita una modificació de pla general metropolità (PGM), un tràmit urbanístic massa llarg que impediria obrir el centre aquest mandat.

CARRER AIGUABLAVA (TRINITAT NOVA).
Hi ha parts privades que caldria expropiar, i a més requereix fer un pla de millora urbana, factors que també impedirien tenir el centre enllestit aquest mandat.

CARRER NATZARET (MONTBAU).
La majoria de la parcel·la és privada. Necessita expropiació i modificació del PGM, i no és prou gran.

CARRER CARLES RIBA (SANT GERVASI-LA BONANOVA).
La parcel·la és privada, i afectaria la massa forestal.

TORRENT MARGENAT (SARRIÀ).
La parcel·la és privada, i afectaria la massa forestal.

MARQUÈS DE SENTMENAT / CAN CARALLEU (SARRIÀ).
Afectacions a la massa forestal. Necessita modificació de PGM, complicada a més perquè es tracta de bosc.

ALTS FORNS (PARC DE MONTJUÏC).
Necessitaria modificació, també difícil, de PGM, i pèrdua de part de les zones verdes estratègiques de la zona.

PASSEIG DE CAN TUNIS (PARC DE MONJUÏC).
Necessitaria modificació de PGM, interferiria amb penya-segats i afectaria una colònia de xoriguers.

CAN GIRONA.
Fora de Barcelona: termes municipals de Santa Maria de Martorelles, Montornès del Vallès i Vallromanes.

NUS DE LA TRINITAT (SANT ANDREU).
Espai insuficient i entorn no adient per al foment de l'educació ambiental.

CAMÍ DE CAL NOTARI (HORTA).
Parts privades amb diversos propietaris. Espai insuficient.

CAN MASDÉU (CANYE- LLES.
Espai ara ocupat en part, no municipal, amb la propietat en litigi i amb sòls proposats com a es- pais de regulació espe- cial. Afectaria massa forestal i hàbitats animals de Collserola.L'Ajuntament va estudiar tretze possibles emplaçaments per a la gossera abans de decantar-se pel parc de l'Oreneta. L'oposició vol que es torni a estudiar la viabilitat de tots. Aquests són els principals motius pels quals van ser descartats els altres dotze.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'ambivalència d'ERC deixa en l'aire la futura gossera de Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.