| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 4 de juny de 2023


dijous, 22 de gener de 2009
>

El nou pla hidrològic de l'Ebre recull una proposta de cabal mínim de només 88 m³

La CHE diu que no hi ha cap informe nou i que el document final està encara en fase d'elaboració

ROSER ROYO. Tortosa
En la documentació prèvia del nou pla hidrològic de l'Ebre hi ha fins a quatre propostes diferents de cabal mínim. Una d'aquestes propostes xifra en 88 m³ per segon l'aigua necessària per garantir la pervivència del Delta i els ecosistemes fluvials i marins, amb un cabal mínim de 45,29 m³ al mes d'agost i un màxim de 115 als mesos més humits. Aquesta proposta rebaixa en 11,5 m³ per segon el cabal ecològic actual del riu Ebre inclòs en el pla de conca del 1996, que és de 100 m³, i diu que el Delta pot subsistir amb menys aigua de la que té actualment. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha lamentat «la confusió» que s'amaga darrere les propostes de cabal que ha recollit la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, i vol saber d'on surten.


+ El riu Ebre ahir al pas per Tortosa, per on baixaven 144,20 metres cúbics per segon. Foto: GUSTAU MORENO

«Amb aquesta proposta de cabal el Delta s'afonarà i és del tot impossible garantir la productivitat aqüícola i marina de la zona i els hàbitats fluvials.» Així de contundent es va mostrar ahir Rafa Sánchez, l'autor de la proposta de cabals per al tram final del riu Ebre que al març del 2007 va aprovar la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre i que mesos més tard ratificaria el Parlament de Catalunya. Segons l'estudi de Sánchez, el cabal ecològic del riu Ebre al tram final podria baixar als 87,2 m³ per segon els mesos més secs dels anys secs, però també podria superar els 600 m³ els mesos humits dels anys més plujosos.

Sánchez, que coneixia l'existència de la proposta dels 88 m³ per segon, perquè també ha tingut accés a la documentació prèvia que fa servir la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), a l'hora d'informar sobre la tramitació del pla de conca a les diferents comunitats autònomes afectades, es va mostrar indignat. «No sé quin tipus de metodologia han pogut fer servir per arribar a aquestes xifres, però el que és clar és que aquest cabal ecològic no garantix res i aportarà zero sediments al Delta», va concloure.

Fonts de la CHE van negar ahir que aquesta proposta fos un informe nou elaborat per la CHE. «Es tracta d'un document ja existent que l'hem inclòs com a documentació prèvia, juntament amb d'altres propostes», van apuntar aquestes mateixes fonts, que van precisar que actualment el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí està elaborant una metodologia pròpia per calcular els cabals mínims. En aquest sentit, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va assenyalar que en total la CHE ha recollit quatre propostes de cabal: la dels 88 m³ per segon, la de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, una altra de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que proposa 125 m³ per segon i una altra que xifra en 115 m³ el cabal mínim. «Només sabem qui l'ha fet i amb quin mètode la de la Comissió de la Sostenibilitat, de les altres tres no en sabem res», va apuntar Tomàs. NOTÍCIES RELACIONADES

>Els números canten

>La plataforma lamenta la «confusió» del cabal mínim

>Un riu pràcticament eixut

>El nou pla hidrològic de l'Ebre preveu un cabal mínim inferior a l'actual

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.