| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de juliol de 2020


dijous, 22 de gener de 2009
>

La màgia de la químicala crònica

LAURA PORTAL.

+ Alguns dels estudiants, ahir, atents a un dels experiments de Josep Duran. Foto: L.P.

Com congelar un plàtan en pocs minuts i que quedi tan fort que es pugui emprar com un martell; crear un jardí submarí amb sals, o transformar el coure d'una moneda d'un cèntim en plata i en or són alguns dels experiments que alguns joves estudiants de batxillerat van poder viure ahir al departament de química de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, al campus de Montilivi. Només per començar van poder disfrutar d'una xerrada molt didàctica a cura del professor Josep Duran, de química inorgànica. Va ser ell qui els va fer aquests experiments. Però se'n reservava un per al final. Només d'entrar els havia donat una llaminadura a cadascun. Però quan ja acabaven els va preguntar si se l'havien menjada. Va advertir-los, en to de broma, que el dolç era radioactiu i que, en poca estona, ja en començarien a notar els efectes. Però no, el que va fer va ser una altra demostració. Va desfer una substància (misteriosa) en una proveta i, després, va fer que un dels assistents hi posés una d'aquelles llaminadures. L'efecte va ser de final d'espectacle, doncs en va sortir un brollador de llum i fum.

Però aquest només era l'aperitiu per als nombrosos joves que ocupaven l'aula magna. Després d'esmorzar, els nois i noies van fer una visita als laboratoris, amb les corresponents bates blanques, guants i ulleres protectores. Allà els esperaven més experiments en tallers.

Un dels més celebrats va ser el de Juguem a alquímia, en què els professors de la universitat es van encarregar de trencar el mite de la pedra filosofal i van convertir coure en or i plata. Però també van poder trobar un remei per al maldecap en un altre dels tallers i van inventar molècules en un altre. A més, van analitzar cafès i vins. Vaja, tot plegat una manera pràctica de demostrar que tot és química i que aquesta matèria pot no ser tan àrida, tot el contrari.

Aquesta és la sisena edició d'Els Matins de la Química, unes jornades que estan adreçades a estudiants de quart d'ESO i de batxillerat per acostar-los al món de la química.

Per Josep Duran, la química pot ser recreativa, només es tracta de saber-la comunicar. És a dir, és un simple problema de llenguatge. Així mateix, també considera que sense entrar en un laboratori és molt difícil fer que algú entengui la química com una cosa divertida. Bona prova d'això és que aquestes jornades s'omplen cada any d'estudiants d'arreu de les comarques gironines. Duran, però, recorda que ens els primers anys de fer-ho havien d'anar a buscar els estudiants i fer-los inscriure per tal que la iniciativa pogués continuar. Ara n'hi ha molts que volen descobrir els secrets de la química i ja s'han de limitar les inscripcions perquè, si no, no donarien l'abast.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.