| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de desembre de 2021


dimarts, 20 de gener de 2009
>

«El cant dels ocells» s'imposa en la primera edició dels premis Gaudí

El film d'Albert Serra i «Vicky Cristina Barcelona» aconsegueixen tres estatuetes cadascuna

G. VIDAL. Barcelona
Forasters, de Ventura Pons, i Bienvenido a Farewell-Guttmann, de Xavi Puebla, aspiraven a deu premis cadascuna, però van ser El cant dels ocells, segon film del cineasta banyolí Albert Serra, i Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen, les pel·lícules que, amb tres premis cadascuna, van acaparar més atenció. La primera edició dels premis Gaudí, organitzada per la constituïda fa poc Acadèmia del Cinema Català, va reconèixer El cant dels ocells com a millor pel·lícula en llengua catalana, i Serra com a millor director. El productor Jaume Roures, per la seva part, va recollir les estatuetes que distingien Vicky Cristina Barcelona com a millor pel·lícula en llengua no catalana, i Penélope Cruz va ser premiada com a millor actriu secundària.


 Foto: ORIOL DURAN

 Foto: ORIOL DURAN

+ Tres moments dels Gaudí d'ahir: a dalt, Ventura Pons i Anna Lizarán (Forasters). A sota, Assumpta Serna i la guanyadora d'un Oscar Montse Ribé amb el president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan. Foto: ORIOL DURAN

Dues maneres d'entendre el cinema i, també, dues pel·lícules amb pressupostos i vies d'exhibició molt diferents van compartir el primer lloc dels premis Gaudí. Albert Serra es va consagrar amb El cant dels ocells, i Vicky Cristina Barcelona, en la categoria de millor pel·lícula catalana en llengua no catalana, va tombar Bienvenido a Farewell-Guttman, que va emportar-se només dos dels deu premis als quals aspirava. Pel que fa als actors, Jordi Dauder va ser reconegut per Azaña i Anna Lizarán va donar l'únic Gaudí de la nit a Forasters, de Ventura Pons.

La presentadora de la gala, Clara Segura, amb els constants canvis de vestuari i de pentinat, va deixar ben clar que la cerimònia dels premis Gaudí seguiria molts dels esquemes d'aquesta mena d'actes. Ara bé, en una de les seves intervencions, va haver de deixar ben clar, també, per si algú s'ho preguntava, què és i què no és cinema català. Va aclarir que totes les produccions que aspiraven als Gaudí estaven fetes «amb calerons d'aquí», i, també, posant com a exemple el Transsiberian, que interpreten Ben Kingsley i Woody Harrelson, que han tingut en el seu equip de treball un mínim de professionals catalans.

Mercè Sampietro, Sergi López, Lluís Homar i Laia Marull, entre molts altres membres de l'acabada de crear Acadèmia del Cinema Català, van anar desfilant per l'escenari per entregar als premiats les estatuetes de bronze inspirades en les xemeneies de la Pedrera que havia esculpit Montse Ribé, guanyadora d'un Oscar al millor maquillatge per El laberinto del fauno i vicepresidenta de l'Acadèmia. A l'escenari, per cert, hi va arribar a passejar-se, també, un ramat d'ovelles, que, com se sol dir en el món del teatre, hi va deixar «molta merda».

Jordi Dauder (que no va assistir a la vetllada perquè era a Madrid rodant un film), Anna Lizarán (que tot i que va afirmar que no s'ho esperava era la gran favorita pel seu paper a Forasters), Pep Anton Muñoz (que va rebre el premi a la millor interpretació secundària pel seu primer paper en el cinema en deu anys) i Penélope Cruz, a qui va recollir el premi Roures, es van repartir els premis d'interpretació. També, Eskalofrío es va endur dos guardons, i Jaime Camino, el Gaudí d'honor.

PEL·LÍCULA EN

LLENGUA CATALANA

- El cant dels ocells

PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA - Vicky Cristina Barcelona

DIRECCIÓ - Albert Serra (El cant dels ocells)

ACTOR - Jordi Dauder (Azaña)

ACTRIU - Anna Lizarán (Forasters)

ACTOR SECUNDARI - Pep Anton Muñoz (Bienvenido a Farewell-Gutmann)

ACTRIU SECUNDÀRIA - Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

PEL·LÍCULA EUROPEA - Camino

GUIÓ - Bienvenido a Farewell-Guttmann

FOTOGRAFIA - El Cant dels ocells

MUNTATGE - Transsiberian

MÚSICA ORIGINAL - Giulia y los Tellarini (Vicky Cristina Barcelona)

DIRECCIÓ ARTÍSTICA - Transsiberian

SO - Eskalofrío

EFECTES ESPECIALS - Eskalofrío

CURTMETRATGE - Turismo

PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ - El pallasso i el führer

PEL·LÍCULA D'ANIMACIÓ - Rovelló

PEL·LÍCULA DOCUMENTAL - Bucarest, la memòria perduda

PREMI GAUDÍ D'HONOR - Jaime Camino


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«El cant dels ocells» s'imposa en els premis Gaudí

>El cinema català fa pinya en la primera edició dels premis Gaudí

>«El cant dels ocells» consagra Albert Serra

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.