| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de juliol de 2022


diumenge, 18 de gener de 2009
>

Cossetània publica «L'edat d'or» de Bladé que inclou la part inèdita dels records d'adolescència de l'autorR. ROYO. Benissanet

L'editorial Cossetània acaba d'editar dos volums més de l'obra completa d'Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907 - Barcelona 1995). Es tracta dels volums 5 i 6 de la col·lecció que es va encetar el 2007 coincidint amb el centenari del naixement d'un dels autors memorialistes més importants però també més desconeguts de les lletres catalanes i de les Terres de l'Ebre. La reedició de l'obra completa de Bladé es va impulsar a instàncies de l'Associació Cultural Artur Bladé de Benissanet el 2007, coincidint amb el centenari del naixement de l'autor, i encara hi ha pendents de publicar sis volums més, al ritme de dos per any. Els que es publiquen ara són Cicle de l'exili II i Cicle de la terra natal III. El primer incorpora les obres Viatge a l'esperança, que recull les impressions de Bladé durant un viatge des del seu exili mexicà a Benissanet i a Catalunya el 1956, i De l'exili a Mèxic, on va viure del 1941 al 1961. L'altre volum inclou L'edat d'or.

L'obra té dues parts: Records de noiesa, del 1907 al 1919, i Records d'adolescència, del 1919 al 1929. Aquesta segona part era fins ara inèdita, ja que quan es va publicar el llibre per primera vegada només incloïa la primera part. «És el llibre de memòries per excel·lència de Bladé», explica la filòloga i col·laboradora de Cossetània Núria Grau, qui també destaca com a inèdit el capítol inicial del llibre, que se centra en la història familiar de l'escriptor, i reflexions personals introduïdes en la primera part del llibre que tampoc es van incloure en l'edició antiga. «En aquest llibre el lector hi trobarà les claus per entendre l'univers bladerià al complet», afegix Grau.

Considerat el Josep Pla de la Ribera d'Ebre pel seu estil costumista, Artur Bladé va conrear sobretot l'assaig i la narrativa amb incursions al periodisme i la poesia. La majoria dels seus llibres els va escriure des de l'exili i estan marcats per l'enyorança. També ha escrit diverses biografies, la de Rovira i Virgili i Francesc Pujols, entre altres, i se'l considera, juntament amb Pla, Gaziel i Segarra, un dels grans memorialistes de Catalunya del segle XX.

«Cicle de la terra natal III». Volum V de l'obra completa d'Artur Bladé
Inclou l'obra L'edat d'or
Pàgines: 288
Editorial: Cossetània
Preu: 18,80 euros
Format: 15,5 x 23,3 centímetres.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.