| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 8 de desembre de 2023


dijous, 15 de gener de 2009
>

Joves de Reus lliuren 100 plaques franquistes a l'Ajuntament, que diu que no li pertoca retirar-ne 200 més

La gran majoria són símbols emesos per l'Instituto Nacional de la Vivienda

Ò.M.J. ACN. Reus
Militants de l'Assemblea de Joves de Reus (AJR) van lliurar ahir a l'Ajuntament un centenar de plaques franquistes que pervivien en edificis de la ciutat i que ells mateixos han retirat en diverses batudes. Segons el col·lectiu independentista, encara queden a la ciutat més de 150 plaques. L'AJR ha volgut amb aquest gest pressionar el consistori, però el govern municipal argumenta que no té competències per prendre la iniciativa i insta els propietaris dels edificis a moure fitxa.


+ Els joves van lliurar ahir les plaques a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de Reus. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

En la seva gran majoria són plaques de les promocions d'habitatges de protecció oficial que els anys 50 i 60 va impulsar fonamentalment el Ministeri de l'Habitatge a través de l'Instituto Nacional de la Vivienda (INV) franquista. Acostumen a ser plaques metàl·liques amb el símbol falangista del jou i les fletxes i les sigles INV.

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Reus ja havia fet un recomptede les plaques i ara l'AJR insisteix que, al marge de les 100 que va entregar ahir a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, encara en queden més de 200. Els independentistes sí que apel·len en aquest cas a una llei estatal, la de Memòria Històrica, aprovada l'any passat al Congrés i que estableix que desapareguin de l'espai públic els símbols franquistes, però fonts properes al govern municipal sostenen que a l'Ajuntament, encara que no estigui d'acord amb la presència de les plaques, no li correspon prendre la iniciativa, i remet els propietaris dels pisos dels edificis –segons l'AJR, la majoria han celebrat la seva iniciativa– a demanar-ho a l'administració estatal o autonòmica. L'Ajuntament sí que ha retirat escuts franquistes d'edificis públics com el de la façana de l'oficina de Correus de la plaça de la Llibertat i el de la façana de l'institut Salvador Vilaseca, però es nega a assumir una campanya més contundent com sí que han fet altres ajuntaments liderats pels socialistes, com el de Barcelona o el de Tortosa. Tot just avui, a la plaça del Mercadal (20h), col·lectius independentistes faran una concentració pel 70è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Reus.

- Carrer Astorga: 5
- Benidorm: 5
- Avinguda Carrilet: 6
- Closa de Mestres: 3
- Cambrils: 4
- Cardenal Vidal i Barraquer: 3
- Costa Daurada: 3
- Camí de l'Aleixar: 3
- Del Canal: 5
- Escultor Rocamora: 6
- Jaume I: 3
- Misericòrdia: 4
- Milà i Fontanals: 4
- Miami: 3
- Macià Vilà: 6
- Peníscola: 4
- Pere el Cerimoniós: 5
- Avinguda Salou: 4
- Tetuan: 11


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Joves de Reus lliuren a l'Ajuntament cent plaques franquistes i l'insten a treure'n més

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.