| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 8 de febrer de 2023


dilluns, 12 de gener de 2009
>

Sant Andreu surt al carrer per viure els Tres Tombs

Seguint la tradició, centenars de veïns participen en la passada i la benedicció

SANDRA PÉREZ. Barcelona
Sant Andreu va complir ahir amb la tradició. Més d'una trentena de carros, carrosses i cavalls van desfilar ahir pels carrers del districte amb la complicitat d'un públic nombrós i familiar. A la festa dels Tres Tombs a Sant Andreu, una de les primeres de la temporada, no va faltar la benedicció dels animals ni la batalla de caramels.


+ Tres dècades de nous traginers. Foto: MARTA MARTÍNEZ

+ Un grup de nens amb barretina en una de les carrosses dels Tres Tombs de Sant Andreu. Foto: QUIM PUIG

«És una festa molt de casa nostra», deia Carme Ximeno, una àvia que acompanyava els néts a veure la desfilada en honor a sant Antoni Abad, patró dels animals domèstics. Mentrestant, els nens anaven recollint els caramels que es llançaven al públic des de les carrosses. Segons l'organització, se'n van repartir unes tres tones durant les prop de quatre hores que va durar la passada. Aquest any a la cavalcada hi havia, entre d'altres, els llancers i la banda de música de la Guàrdia Urbana, la Colla de Genets i Amazones, la banda simfònica les Roquetes de Nou Barris i la carrossa de sant Antoni Abat.

Poc abans de les dotze del migdia, la plaça d'Orfila començava a omplir-se de gent. Mossèn Pep Soler es disposava a beneir els animals domèstics –sobretot gossos i gats, malgrat que també hi havia ocells i algun pollet– abans de l'arribada de la desfilada mentre l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, acompanyat d'altres representants municipals, com ara el segon tinent d'alcalde, Ricard Gomà, i el regidor d'ERC, Jordi Portabella, s'anava col·locant a la tarima que presidia la plaça. «És una festa entranyable a la qual vinc cada any. Ho faig com a alcalde i com a pare, perquè m'acompanya el meu fill», deia Hereu. Minuts després, era un dels protagonistes de l'anomenada «batalla de caramels». Cada dop que passava una carrossa amb polítics, com per exemple la del regidor de CiU Xavier Trias, o la del PP, amb Alberto Fernández Díaz, s'intensificava el llançament de caramels des de la desfilada a la tarima i al contrari, en un marc amistós i festiu. Els grans beneficiats eren els veïns presents com a públic, que aprofitaven per recollir els caramels un cop quedava lliure la carretera.

Els Tres Tombs a Sant Andreu comencen la temporada a Barcelona. De fet, es tracta de la passada amb més antiguitat de la ciutat. Per això, Xavi Bota, de l'organització, afirmava que «la gent ja coneix la festa i sap com actuar quan hi ha una desfilada de cavalls».

Un matí assolellat va fer que famílies senceres sortissin a participar en els Tres Tombs. Un dels crits que més se sentia, sobretot entre els petits, era: «Aquí, aquí, caramels!» No n'hi van faltar durant tota l'estona.

El Tres Tombs de Sant Antoni de Valls va celebrar ahir el 30è aniversari de la represa d'aquesta celebració i va arribar a atreure més participants que en edicions anteriors, «fet que consolida un cop més la festivitat vallenca com una de les més destacades del país», va afirmar la presidenta de la societat de Sant Antoni de Valls, Tània Guasch. Ahir va començar una nova temporada dels Tres Tombs a Catalunya. Valls va ser una de les poblacions que van donar el tret de sortida.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelona, Vilanova i Valls donen el tret de sortida als tres tombs

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.