| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 27 de gener de 2022


divendres, 9 de gener de 2009
>

«El 90% de centrals estan sobre sòl rústic»Ò. PALAU. Tarragona

La resolució judicial era esperada amb interès per la majoria de plataformes contràries a les centrals eòliques que han sorgit els darrers anys, com les de la Terra Alta, el Priorat o la mateixa Conca de Barberà, que ahir rebien la sentència amb alegria continguda. L'advocat ambientalista Albert Calduch, defensor de diversos d'aquests col·lectius, troba el dictamen «del tot correcte, i extrapolable a totes les centrals catalanes actuals, perquè el 90% estan fetes sobre sòl rústic». Calduch, que ara mateix porta els casos d'«un parell de contenciosos» semblants pendents de resolució, es felicita perquè «en cap cas s'ha fet cap tramitació urbanística específica per a aquestes instal·lacions industrials, i era una entelèquia interpretar simplement que eren d'interès públic». Ara, el TSJC «hi obre un camí, perquè fixa un criteri de manera clara, que els tribunals han de considerar rellevant».

Calduch, de fet, fins i tot va més enllà: «què hauria de passar ara si la sentència s'acaba donant per bona? Doncs el tribunal ha estat clar, el parc és il·legal, i s'hauria de complir el principi de protecció de la legalitat urbanística». És a dir, els aerogeneradors s'haurien de desmantellar: «la llei diu ben clar que el promotor ho ha de restaurar tot al moment anterior de la il·legalitat, i a més ha de pagar els costos», afirma l'advocat. Després, assegura, «podrien tramitar un expedient urbanístic per declarar el sòl com a industrial, i es podria tornar a construir, però no abans».

En tot cas, Calduch recorda que «hi havia una gran expectació al voltant d'aquesta sentència», la qual creu que atiarà altre cop els moviments contraris perquè «segur que molta gent veurà que la justícia també hi pot aportar seny».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els parcs no s'aturaran

>El TSJC obre la porta a invalidar els parcs eòlics que vulneren la llei d'urbanisme

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.