| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 12 de juny de 2024


dissabte, 3 de gener de 2009
>

El tripartit reacciona ara en bloc a la proposta de finançament de Solbes

ERC rebaixa el to i avala l'estratègia negociadora de la Generalitat, que assegura que el document no incompleix l'Estatut

EMILI BELLA. Barcelona
La proposta de finançament del ministre Pedro Solbes no incompleix l'Estatut, però tampoc en garanteix el compliment. Aquesta és la lectura consensuada del govern, que ahir va escenificar una posició conjunta després d'una reunió de la part catalana de la comissió mixta Estat-Generalitat d'afers econòmics. El conseller Antoni Castells va insistir que hi ha hagut avenços, però no prou. El republicà Josep Huguet va secundar les paraules de Castells, que contrasten amb les declaracions de dimarts del secretari general d'ERC, Joan Ridao, que va afirmar que el model del ministre «dinamita l'Estatut». Les observacions de la Generalitat a la proposta quedaran recollides en un document que remetran a Solbes per continuar negociant, «sense pressa».


+ Castells i Huguet, amb alts càrrecs d'Economia, Relacions Institucionals i Innovació. Foto: ACN

Els socis del tripartit elaboraran un document de rèplica a la Propuesta de bases para un acuerdo, del ministre Solbes, que defensarà la literalitat de l'Estatut. D'aquesta manera, unifiquen la reacció al model que ofereix Madrid, després que, en un primer moment, ICV, però especialment ERC, hi manifestessin el seu rebuig enèrgic perquè «dinamita» l'Estatut. En canvi, ahir el conseller d'ERC, Josep Huguet, avalava l'estratègia negociadora del govern, i Ridao afirmava que «no ve d'un dia ni de dos» per pactar el nou finançament, ja que l'objectiu de la Generalitat ha de ser acordar un model que sigui «bo» per a Catalunya. ICV havia estat menys crítica que ERC amb la proposta de Solbes: el secretari general ecosocialista, Joan Herrera, tot i lamentar-ne la inconcreció, va dir dimarts que el document de base «permet treballar» per assolir l'acord.

Després de la reunió de la comissió mixta, a la qual també va assistir el conseller Joan Saura (ICV), Castells va desglossar els avanços però també les indefinicions i insuficiències que, a parer del tripartit, presenta el document, amb un perill principal. «Segons com s'acabi concretant el model que es desprèn de les bases, no estaríem disposant del model que proposa l'Estatut», va explicar. En el mateix sentit, Huguet va reclamar el compliment estricte dels dictats de la normativa catalana amb un doble advertiment, tant al PSOE com a CiU: «No hi ha marge per a l'especulació sobre com es pot interpretar l'Estatut, ni a la baixa, ni a l'alça.» El conseller va bandejar les demandes de CiU, per tal que ara «no demani el que no va demanar quan va negociar amb Madrid».SENSE XIFRES
El document del tripartit encara no contindrà cap xifra, perquè el govern considera que és el govern espanyol, el que n'ha de posar sobre la taula. «És molt difícil donar-hi el vistiplau sense parlar de xifres», va recordar Castells. Així, el conseller espera que es concretin les quanties dels fons i els percentatges de l'anivellament, la distribució dels recursos addicionals i dels fons de competitivitat, i la ponderació dels indicadors de necessitats. La concreció també ha d'aclarir aspectes com ara l'ordinalitat –que les comunitats no perdin pistonada després d'aplicar els mecanismes de solidaritat–, i ha d'afinar els indicadors que permeten delimitar les necessitats dels territoris, com per exemple l'edat d'escolarització, que a Catalunya és fins als 16 anys i no 18 com recull el document.
Els avenços - Per primer cop es reconeix el problema de manca de recursos de les comunitats i l'Estat n'apunta d'addicionals.
- El document accepta que l'anivellament, un «aspecte clau», s'ha de limitar als serveis bàsics: sanitat, educació i serveis socials.
- Reconeixement de la població com a indicador bàsic per al càlcul de les necessitats de despesa.
- Compromís d'actualitzar anualment la població i la capacitat fiscal, i de revisar cada cinc anys els paràmetres estructurals del sistema per restablir l'equilibri vertical.
- Inclusió d'un fons de competitivitat, dins del de convergència, adreçat a les comunitats autònomes que paguen més impostos que la mitjana i després obtenen menys recursos; es vincula els ingressos a la capacitat fiscal dels territoris.
- Es reconeixen els costos del bilingüisme, una prestació de serveis que té un cost superior al que tenen les comunitats amb una sola llengua.
- Reconeixement de la cistella d'impostos establerta en l'Estatut i ampliació de la capacitat normativa sobre alguns tributs.

Les insuficiències - Indefinició de la concepció del model de finançament.
- No es garanteix el principi d'ordinalitat.
- No garanteix que es consolidin les situacions injustes de l'actual model, que cal corregir.
- Cal aclarir la dinàmica del model, és a dir, com evolucionaran els recursos addicionals, especialment els del fons de competitivitat.
- Indefinició dels indicadors de necessitats: no s'hi inclouen variables com ara la immigració, i hi ha variables que plantegen dubtes.
- Les atribucions al Consorci Tributari són insuficients respecte a les que estableix l'Estatut: gestió, recaptació, liquidació i inspecció.
- Reconeix el principi de lleialtat institucional,

però «no es veuen clars» els mecanismes

per fer-lo efectiu.


- No es garanteix que es compleixi l'Estatut.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El PP creu que Montilla coneix «les xifres del sudoku» i acusa Zapatero de donar-li avantatge

>CiU crida ERC a desmarcar-se del PSC per protegir la «dignitat» del país

>El govern ara diu que la proposta de Solbes no incompleix l'Estatut

>El tripartit fa pinya i enviarà a Madrid un memorial de greuges pel nou finançament

>El tripartit fa pinya i enviarà a Madrid un memorial de greuges

>El tripartit fa pinya i enviarà a Madrid un memorial de greuges

>El tripartit fa pinya i enviarà a Madrid un memorial de greuges

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.