| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


divendres, 2 de gener de 2009
>

Els preus dels serveis s'apugen per sobre de la inflació malgrat la baixada del petroli

Incrementa el preu de la llum, el transport, els peatges i serveis postals, mentre que el del butà i el gas s'abaixen

IMMA BOSCH AGÈNCIES.
Els preus dels serveis bàsics regulats per l'administració pública es tornaran a incrementar aquest gener, practicament tots per sobre de la inflació, que aquest any es manté en el 2% tot i que el govern central no descarta que sigui inferior, fins a un 1%. Crida l'atenció que malgrat la baixada espectacular del preu del petroli (que ha passat dels 147 dòlars, el juliol, el seu màxim històric, als 40 d'aquests darrers dies), les tarifes elèctriques s'apugen una mitjana d'un 3,4% el primer trimestre i hi ha previst nous increments al llarg de l'any fins a l'11%. Uns altres serveis bàsics com són els bitllets de tren i els peatges de les autopistes també s'apugen aquest gener, però, en canvi, el preu del butà i el gas natural s'abaixarà un 1,88 i un 3,6%, respectament.


+ El peatge de l'AP-7 del Vendrell, aquest estiu. Foto: OLIVIA MOLET

Electricitat. La tarifa elèctrica, que des del desembre es paga mensualment, s'apujarà una mitjana del 3,4% per als clients domèstics i pimes i oscil·larà entre el 2,35% per les potències inferiors a 1 quilowatt (kw) i 4,7% les que estan entre 5 i 10 kw.

Gas. Les tarifes de gas natural es reduiran a partir d'aquest gener una mitjana del 3,6%, el que representarà una rebaixa de 1,5 euros per a un consumidor tipus, mentre que la bombona de butà s'abaixarà l'1,88%, fins als 13,5 euros. Les tarifes del gas (butà i natural) i l'electricitat es revisen trimestralment, pel que poden experimentar més canvis durant l'any.

Trens. Quant als transports, els bitllets de rodalia i de de mitja distància de Renfe s'apugen un 6 i un 5% respectivament, mentre que els trens de llarg recorregut i els d'alta velocitat augmenten el 4%. (Més informació a la plana 3.

Telèfon. En telecomunicacions, Telefònica congelarà la quota d'abonament, que romandrà en 13,97 euros mensuals i pujarà un 1,3% els serveis dels clients sense tarifes planes i el 0,7% la de tots els seus clients. La quota de connexió de les trucades estatals i 902 creixerà en 30 cèntims, mentre que el preu per minut s'incrementarà en funció del tipus de servei que s'hagi contractat.

Quant als serveis d'internet, al febrer s'apujaran el 0,2% de mitjana la banda ampla que afecta les línies senzilles i es congelaran els paquets de veu i dades de les operadores (Duo i Trio). El fet de tenir una adreça d'internet pròpia costarà 14 euros, un més que fins ara, mentre que l'alta d'ADSL ocasional s'apuja 10 euros.

Correus. Els franquejos de les cartes i de les targetes postals estatals de fins a 20 grams costaran des de gener un 3,2% més, ja que passen de 31 a 32 cèntims; mentre que la tarifa de les que pesen entre 20 i 30 grams es mantindrà en 43 cèntims. Les tarifes dels serveis reservats –bàsicament cartes i targetes postals interurbanes i internacionals de fins a 50 grams– s'incrementaran un 2,04%.

Autopistes. El ministeri de foment ha aprovat les noves tarifes que aplicarà a les autopistes estatals. Pel que fa a l'AP-7 i a l'AP-2, suposarà un augment del 4,4% de mitjana i els troncals de Martorell i el Vendrell s'apujaran 10 cèntims cadascun per als turismes, és a dir, fins a 3,4 i 2,7 euros respectivament. La barrera de Tarragona augmentarà una mica més, 15 cèntims, fins a 2,55 euros.

Pel que fa als peatges de la Generalitat, l'augment serà del 4,6% de mitjana, la pujada més gran dels darrers tres anys. Els usuaris dels peatges de Mollet i de les Fonts pagaran el mateix increment que l'any passat, de 5 cèntims, una situació que també viuran els conductors que passin pel túnel del Cadí, on s'haurà de pagar 48 cèntims més, com l'any passat. NOTÍCIES RELACIONADES

>Les hipoteques fan la baixada més important en cinc anys

>Puges variables de l'aigua

>Congelació d'impostos

>Les escombraries, entre les puges i la bonificació

>Els cinc cèntims de més del transport públic

>Més multes a Girona durant el 2009

>Puges de fins al 1.500% a Figueres

>Els nínxols a Girona s'apugen un 20%

>Es manté l'autobús urbà i puja Renfe

>L'IPC, del 5% a poc més del 2%

>S'apugen les pensions

>L'abaixament de bandera, 20 cèntims més car

>Tren, metro i bus, més cars

>Fa pujada

>Fa pujada

>Fa pujada

>Fa pujada

>Fa pujada

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.