| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 19 d'abril de 2021


dimecres, 31 de desembre de 2008
>

Un mal any

L'esclat de la crisi econòmica ha marcat el 2008 i, segons els experts, encara no s'ha tocat fons,Les xifres ja són alarmants i s'ha arribat a una xifra rècord de 40.025 desocupats a les comarques gironines,Els expedients de regulació d'ocupació s'han doblat respecte del 2007 i ja han deixat sense feina 2.500 persones

ANNA PUIG. Girona


+ A dalt, una manifestació de Torraspapel. A baix, la plantilla de Lo-Cat d'Arbúcies.

No hi ha dubte: el 2008 ha estat un mal any. La crisi econòmica que va començar a insinuar-se a final del 2007 ha esclatat el 2008, i segons els experts encara no s'ha tocat fons. Les xifres, però, ja són alarmants. L'atur ha arribat a un màxim històric: 40.025 persones a la demarcació, gairebé el doble que el 2007 (25.091). D'aquests desocupats, més de 2.500 han estat a causa dels expedients de regulació d'ocupació (ERO). Dades que no inclouen casos que es negocien a escala estatal, com ara Torraspapel, que vol acomiadar 213 empleats de Sarrià.

Descensos de facturació de les empreses, cues a l'atur, manifestacions de treballadors, congelacions salarials, retallada del consum, hermetisme de la banca, augment dels ajuts socials. Signes de la crisi que ha marcat el 2008.REGULACIÓ D'OCUPACIÓ.
Si el 2007 es va donar llum verd a 31 ERO –10 d'acomiadaments i 21 de suspensió temporal de feina–, les darreres dades de Treball són que aquest any ja se n'han autoritzat 55 –25 d'acomiadaments i 30 de suspensió–. En total, 70 empreses n'han presentat i només set no l'han tirat endavant. Vuit encara estan pendents de resolució. Totes aquestes xifres es materialitzen amb més de 2.500 persones a l'atur (727 de manera definitiva i 1.818 temporalment). El sector més afectat ha estat la indústria, amb 13 ERO de rescissió de contractes, que han afectat 590 empleats. La resta de regulacions amb acomiadaments s'han repartit entre la construcció (6 expedients, que afecten 72 treballadors) i els serveis (6 i 65).

ATUR.
Malgrat la repercussió mediàtica dels ERO, aquests no són representatius de l'increment de l'atur a la demarcació, que ha estat de 15.778 persones (un 65,07%) respecte del novembre de l'any passat. Una evolució que ha portat fins a una xifra històrica, 40.025 desocupats, més del doble que el juny del 2005, en què es va registrar l'atur més baix dels darrers quatre anys (18.166).

CONSTRUCCIÓ.
La bombolla immobiliària s'ha desinflat. El sector de la construcció ha estat un dels més afectats per l'actual conjuntura. La xifra d'habitatges iniciats va caure un 53% a la demarcació només el primer semestre de l'any. Promocions de pisos aturades o fins i tot que no arriben a començar són cada vegada més freqüents. En conseqüència, el preu dels pisos nous ha caigut en picat, fins a un 26% en algunes zones. La crisi de la construcció també es fa palesa en el nombre d'hipoteques contractades. A Girona el descens ha estat del 50%.

CONFIANÇA.
La crisi ha creat por i incertesa, a les empreses i als ciutadans. Por d'invertir, por de comprar, por de donar crèdits. Els experts diuen que és vital recuperar la confiança. Un propòsit per al 2009?


 NOTÍCIES RELACIONADES

>opinió . Director de zona de Caixa Catalunya

>Un any singular i complex

>La crisi ha servit sovint els darrers mesos d'excusa a Joan Antoni Poch per treure'n la punxa i ironitzar sobre la situa...

>Previsions poc encoratjadores

>No serà un any qualsevol

>Penjats d'un fil

>Aprendre de la crisi

>Superar les pors i canviar

>Certeses i incerteses

>Consum més sostenible

>Temps de transformació

>Transformar la crisi en oportunitat

>El progrés mal entès

>Hi haurà tempesta

>No caure en el fatalisme i el desànim

>Convertim-nos en aprenents

>Missatges positius

>Setanta expedients de regulació, la mitja ampolla buida

>A la indústria, sols suren les grans

>S'acceleren els canvis del turisme

>Les empreses auxiliars de l'automòbil es defensen com poden

>I el 2009, què farem?

>L'ATUR MES A MES

>Agricultura i pesca, també en crisi

>Treball aprova l'ERO d'Antaix

>Com serà l'any 2009?

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.