| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de juny de 2024


dilluns, 29 de desembre de 2008
>

Només 2 de cada 10 joves catalans cobren els ajuts al lloguer de Chacón

Catalunya és la comunitat autònoma on hi ha més persones que tenen dret a rebre la prestació

SUSANA PÉREZ SOLER. Barcelona
Des que l'1 de gener del 2008 va entrar en vigor la renda bàsica d'emancipació, 27.746 joves han sol·licitat aquesta ajuda a Catalunya. D'aquests, 21.464 han rebut una resposta positiva, però només 4.865 han cobrat els 210 euros mensuals, cosa que respon a un 22,6% –al conjunt de l'Estat espanyol, el 49,3% dels joves a qui se'ls ha acceptat la sol·licitud ja cobren l'ajut–. A 1.005 joves, se'ls ha denegat la prestació, i hi ha altres sol·licituds que encara s'estan resolent. Amb aquestes 21.464 sol·licituds acceptades, Catalunya és la comunitat autònoma on hi ha més persones que tenen dret a rebre la prestació.


+ Una jove fa una consulta a l'oficina d'habitatge de la plaça Rius i Taulet. Foto: MANEL LLADO

«Al febrer vaig sol·licitar la renda bàsica d'emancipació. Al juliol vaig rebre la carta conforme complia tots els requisits i me l'havien acceptada. I en el dia d'avui encara espero cobrar.» El testimoni d'aquesta barcelonina de 26 anys, que prefereix mantenir-se en l'anonimat, és el reflex del que a hores d'ara viuen milers de joves a Barcelona. Tots ells van confiar en la proposta que Carme Chacón, aleshores ministra d'Habitatge, va fer uns mesos abans de les eleccions generals de març. Chacón va prometre 210 euros per ajudar els joves ocupats entre 22 i 30 anys a emancipar-se. La mesura va entrar en vigor l'1 de gener, però les últimes dades recollides el mes de setembre demostren que no s'ha complert. A Catalunya només cobren la renda bàsica d'emancipació (RBE) 4.865 joves dels 21.464 a qui se'ls ha acceptat la sol·licitud.

Des del gener, milers de joves fan cua a les diferents oficines d'habitatge de la ciutat per demanar unes ajudes que no els arriben. «Al febrer vaig anar un munt de vegades a l'oficina d'habitatge de Ciutat Vella, perquè qui t'atenia no sabia ni quins papers t'havia de demanar», relata la jove de 26 anys. El Ministeri d'Habitatge, a la seva pàgina web, es compromet a donar resposta a les sol·licituds en un termini màxim de dos mesos, i a pagar els ajuts al lloguer el mes següent que la petició s'hagi acceptat. En el cas d'aquesta barcelonina, no s'han complert cap dels dos terminis. Tampoc ha estat així en el cas d'un noi de 29 anys, que comparteix pis a Barcelona. «A finals del mes de gener vaig demanar l'ajut, i la setmana passada vaig rebre una carta conforme havien acceptat la meva sol·licitud», explica el jove, que d'aquí a pocs dies farà els 30 anys i haurà de recórrer a una altra mena d'ajuda al lloguer que, a diferència d'aquesta, atorga la Generalitat.«UNA MESURA POPULISTA»
«No hi vaig comptar mai, amb aquests diners, perquè des del principi vaig veure que era una mesura populista formulada amb vista a una campanya electoral», diu la jove de 26 anys. Altres, però, sí que van comptar amb les ajudes al lloguer a l'hora d'emancipar-se, i ara estan amb l'aigua fins al coll o han hagut de tornar a casa dels pares.

«Penso que aquests ajuts no solucionaran el problema dels joves de l'habitatge, però, de moment, benvingut siguin aquests diners», diu el jove de 29 anys, que encara no n'ha vist ni un cèntim, però que confia que hi arribarà, ja que la renda d'emancipació té un caràcter retroactiu. La noia tampoc perd la fe. «Vull creure que m'arribarà. Si ja hi ha uns quants joves que estan cobrant, amb quin criteri ens diran als altres que no?»

Sol·licituds presentades - 27.746

Sol·licituds resoltes - 22.855

Resolucions positives - 21.464

Resolucions negatives - 1.005

Resolucions provisionals - 386

Pagaments - 4.865
- Un 58,8% dones i un 41,2 homes


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Només el 20% dels joves que tenen dret als ajuts de Chacón els cobren

>Només el 20% dels joves que tenen dret als ajuts de Chacón els cobren

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.