| |||||
|
|||||
|
dimarts, 23 de desembre de 2008 > Cuina de paper
El «boom» de la gastronomia omple per Nadal magatzems i llibreries de receptaris elaborats per xefs i gastrònomsROSA M. BRAVO. Barcelona Que la gastronomia és un valor a l'alça fa temps que se sap. Els cuiners omplen planes de diaris i minuts de televisió, l'aparició de la guia Michelin s'espera amb una curiositat similar a les nominacions als Oscar i, qui més qui menys, tothom s'atreveix a parlar del preu del foie i del boom dels priorats. Les editorials són conscients d'aquest fenomen, i en les dues campanyes més fortes de l'any, la de Sant Jordi i la de Nadal, es publiquen tota mena de receptaris i de llibres entorn de la cuina. Els prestatges de llibreries i grans magatzems vessen de llibres per treure el petit cuiner que tots portem a dintre, i els millors xefs del món alternen amb les receptes més clàssiques i, fins i tot, amb consells de comerciants que s'han especialitzat en un producte alimentari.
«La temporada de Nadal és una bona època per treure llibres de tapa dura i il·lustrats sobre cuina que, malgrat tot, no han de ser forçosament cars.» Així ho explica Jordi Ferré, director de l'editorial Cossetània, que publica llibres de cuina al llarg de l'any i que aquestes dates treu al mercat dues obres de Jaume Fàbrega: una de molt hivernal, Totes les sopes, i una altra titulada Manual de gastronomia, així com Ranxets, un recull de la cuina de Torredembarra fet pel Centre d'Estudis Sinibald de Mas. Els prestatges de les bones llibreries donen fe de les paraules de Ferré: les novetats s'alternen amb llibres editats fa uns mesos i el mosaic d'autors és ben variat. No falten les estrelles Michelin: l'equip de Ferran Adrià té al mercat Un día en el Bulli , un volum profusament il·lustrat que mostra la maquinària del que està considerat el millor restaurant del món. De Santi Santamaria encara es pot trobar La cocina al desnudo , que tanta polseguera va aixecar quan tractava de confrontar la cuina tecnoemocional amb la tradicional. Martín Berasategui s'està de polèmiques i proclama el seu vessant solidari amb el cuiner aficionat amb Te ayuda a cocinar , mentre que Carme Ruscalleda convida a gaudir, en un pur exercici d'hedonisme, amb Cuinar per ser feliç . Altres cuiners, en canvi, opten pels tradicionals receptaris, com fan Arzak amb Recetas i Karlos Arguiñano amb Recetario. Aquestes festes es poden trobar clàssics atemporals, com ara 1.080 recetas de cocina , de Simone Ortega, ja sigui en edició rústica o en la magníficament il·lustrada per Javier Mariscal. O bíblies com ara el Corpus de la cuina catalana , editat per l'Institut Català de la Cuina, i El gran llibre de la cuina catalana, de Josep Lladonosa. També hi ha els fenòmens de moda, com ara Jamie Oliver, el cuiner que arrasa al Regne Unit amb una barreja de showman i precursor de la cuina de qualitat al país del fish and chips . I Isabel Gemio, que s'ha reconvertit de conductora de programes lacrimògens en cuinera que recomana 365 recetas de cocina para cada día , acompanyada de Koké Tejera. Aquest amplíssim ventall de llibres que es troben al mercat des de fa mesos sense oblidar els dedicats a les postres, com ara el de Jordi Roca, o al vi, amb desenes d'aproximacions al món vinícola i guies entre les quals destaquen les de José Peñín s'engreixa amb les últimes aportacions del món editorial. En les dates prèvies al Nadal han aparegut propostes que és impossible detallar de manera exhaustiva, però a les quals podem fer una aproximació. Destaca l'edició de butxaca que Edicions B ha fet del Carvalho gastronómico , una veritable enciclopèdia en cinc volums amb fragments de les digressions gastronòmiques del detectiu com a fil conductor. Heus aquí una mostra: «Carvalho con José, el barman. ¿Y me sabría usted hacer una caipirinha? Cachaça, lima, azúcar, hielo. La cachaça es más que un aguardiente, es el alma de un pueblo mestizo.» Vázquez Montalbán repassa en cinc volums els conceptes bàsics de la cultura gastronòmica, dels vins i les begudes alcohòliques, i fa un viatge per les cuines de Múrcia, Andalusia, Extremadura, les Canàries, Catalunya, València, les Balears, Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc. De cada zona analitza les particularitats i dóna receptes de plats tan peculiars com ara el conill en la Inquisició. Si s'és un amant de l'arròs no cal dubtar a l'hora de comprar La cocina del arroz , un recull de receptes d'arreu del món que ha editat Roger Martínez amb Integral. El llibre, prologat per Ferran Adrià i Carles Abellán, aporta receptes amb magnífiques fotografies d'arròs salvatge fregit amb salsa de xai, arròs thai amb fruita i menta, arròs a la milanesa de Barcelona i risotto d'arròs amb llet, entre d'altres. I si es vol sorprendre tothom amb delicadeses dolces, es pot intentar emular la xef Mey Hofmann comprant, tant a la seva escola com al restaurant i la pastisseria que regenta, el volum que ha editat amb receptes com ara el bombó cruixent de caramel i coco i la lasanya d'arròs cremós, per citar dues receptes. I no podia faltar un receptari pensat per als que cuinen amb la Thermomix, aquest aparell que ha revolucionat la preparació no només de salses sinó també de plats complets. Marta Carnicero proposa, amb Mondadori, Exprime tu Thermomix con 94 nuevas recetas , i dóna idees tan diferents com ara l'elaboració d'ensaïmades i de pollastre en escabetx de taronja. |
![]()
|