| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


dilluns, 22 de desembre de 2008
>

La finca dels ullals de Baltasar serà finalment gestionada pel Parc Natural del Delta de l'Ebre

L'últim consell executiu del govern va donar llum verd a l'adquisició de la finca per 449.925 euros

ROSER ROYO. Deltebre
Després de més de dos anys de gestions, el govern català adquirirà finalment els ullals de Baltasar, una finca d'alt valor ecològic, perquè és l'únic ambient d'aigua dolça del parc natural del Delta. En l'últim consell de govern, l'executiu català va aprovar destinar 449.925 euros a comprar les 17 hectàrees d'aquesta finca, on hi ha uns 40 ullals, alguns de propietat privada.


+ Imatge d'arxiu de l'itinerari que el parc natural del Delta va senyalitzar en una petita part dels ullals de Baltasar. Foto: A.S.

Situats entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita, els ullals de Baltasar són un espai d'alt valor ecològic ja que és l'únic ambient d'aigua dolça del Parc Natural del Delta de l'Ebre. «Això el converteix en un espai singular on trobem espècies vegetals importants i invertebrats que són endèmics d'aquesta zona, és a dir que no es troben enlloc més del món», va explicar el director del parc natural del Delta, Francesc Vidal, que va precisar que, a més, els ullals de Baltasar són un dels pocs llocs de Catalunya on hi ha nenúfars que sorgeixen de manera natural, i també va destacar la presència de peixos d'aigua dolça, com ara el fartet i el samaruc. De fet, l'adquisició per part del govern català d'aquesta finca del Delta era una notícia anunciada i que es va fer pública per primera vegada al febrer del 2006. «Sempre hi hagut bona predisposició per part dels propietaris a vendre, però vam tindre problemes en els canvis d'escriptura perquè alguns dels propietaris van morir i això va complicar molt la gestió», va explicar Vidal. De fet, el parc natural comptava per al 2008 amb una subvenció de la Diputació de Tarragona d'uns 150.000 euros per adequar aquest espai per a un ús públic, uns diners que es van perdre i que el parc confia poder recuperar per al 2009.

Una vegada es formalitze la compra de les 17 hectàrees de la finca, el primer que farà el parc natural és restaurar l'espai, ja que durant els anys de conreu s'han fet sèquies i desaigües i encara hi ha alguna parcel·la d'arròs. «La idea és recuperar el funcionament hidrològic natural dels Ullals», va assenyalar Vidal, que va explicar que una vegada s'haja restaurat la zona el parc marcarà un itinerari d'ús públic. «És un ambient diferent del de la resta del delta de l'Ebre i l'únic on hi ha ombra, i això el fa especialment interessant», va afirmar el director del parc. De fet, des de fa uns anys un dels 40 ullals que integren la finca ja és accessible al públic, i ja s'hi han instal·lat panells informatius. NOTÍCIES RELACIONADES

>Aigua del Montsià i dels ports

>El Parc Natural del Delta s'encarregarà de gestionar els Ullals de Baltasar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.