| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 27 de novembre de 2022


dijous, 18 de desembre de 2008
>

Alcaldes de la Conca rebutgen l'entrada de fracció orgànica d'altres municipis

No descarten mobilitzacions si no es retira la proposta d'obrir el centre de residus a l'àmbit català

N. ROCA. Montblanc
Hi torna a haver rebombori. Els alcaldes de sis municipis de la Conca de Barberà es neguen a permetre l'entrada de fracció orgànica provinent d'altres comarques del país al centre de tractament de residus –situat al terme municipal de l'Espluga de Francolí–, tal com té intenció de fer el consell d'administració. Els opositors, que ho vinculen a motius econòmics pel dèficit de la planta, no descarten mobilitzacions si no es retira la proposta. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, David Rovira, avançava que continuaran endavant i atribueix aquest moviment només a raons polítiques.


+ D'esquerra a dreta: Josep Andreu, Josep Pijoan, Magí Baltà i Valentí Gual. Foto: N.R.

Fa més de cinc anys que tots els municipis de la comarca en bloc van acceptar la construcció del centre de tractament de residus amb el condicionant que només s'hi tractessin residus propis o de comarques limítrofes. Ara, des del consell d'administració d'aquesta instal·lació es proposa la modificació de la llicència ambiental per tal de permetre l'entrada de la fracció orgànica de tots els municipis del país. Sis ajuntaments de la Conca de Barberà ja hi han mostrat el seu desacord. Els alcaldes de Montblanc, Pira, Blancafort, i Rocafort de Queralt –faltaven els de Conesa i Sarral, que també s'hi han adherit– exigeixen que «s'aturi la proposta» i que «s'obri un debat» abans que la proposta tiri endavant. De fet, l'aprovació s'hauria de fer dilluns en la sessió plenària del Consell Comarcal, però els alcaldes amenaçaven que si no es retirava de l'ordre del dia aquest punt no dubtarien a convocar una mobilització, segons avançava l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que es faria diumenge davant la porta Daurada del monestir de Poblet –referent simbòlic de la comarca– i és que tal com exposava l'alcalde de Pira, Josep Pijoan, se senten «enganyats, traïts, menyspreats i utilitzats». Per l'alcalde de Rocafort, Valentí Gual, cal evitar que «el centre de tractament de residus tingui caràcter «nacional».MOTIUS ECONÒMICS?
Els mateixos alcaldes atribueixen aquesta decisió a motivacions econòmiques. El dèficit que ha suposat no mantenir la planta a ple rendiment se situa en 102.192,13 euros durant el període 2004-2007, i els alcaldes sospiten que permetre l'entrada de residus externs sigui una opció per «eixugar el desequilibri econòmic» i per repercutir en guanys a l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí.

Els alcaldes insistien que els municipis que representen suposen més del 50% de la població. NOTÍCIES RELACIONADES

>S'hi neguen per «arguments polítics»

>També m'han pres el pèl

>Volen portar residus orgànics de tot Catalunya a la planta de la Conca

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.