| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de juliol de 2022


dijous, 18 de desembre de 2008
>

Penedès. L'Ajuntament de Cubelles s'endeuta per augmentar un 70% les inversions

El govern local aprova en solitari un pressupost de 19 milions, amb els vots en contra de l'oposició

MÍRIAM DE LAMO. Cubelles
L'Ajuntament de Cubelles farà inversions per un valor de cinc milions d'euros el 2009 a través d'un crèdit de 4,2 milions, cosa que suposarà endeutar l'administració local prop del 55%. Les obres per solucionar les inundacions al sector Marítim, la construcció d'un nou ajuntament i el pla de reurbanització del municipi són tres dels projectes més importants del pressupost del 2009, que el govern del PSC, CiU i ERC va aprovar en solitari en el ple de dilluns. El creixement del deute en temps de crisi és una de les crítiques dels grups de l'oposició, que també lamenten l'increment de sous de la gerent municipal, i del govern.


+ L'Ajuntament invertirà 305.000 euros en un pla per a la desembocadura del Foix. Foto: M.L.

El pressupost del 2009, de 19.477.685 euros, preveu 5.080.000 d'inversions, un 70% més que el 2008. Les obres de millora a la xarxa de pluvials del sector marítim, que volen posar fi a les inundacions (1.640.000 euros), la construcció del nou ajuntament, que s'ha de fer en el mateix emplaçament de l'edifici actual (un milió d'euros, dels dos que costarà en total), el pla de reurbanització (550.000 euros) o el pla especial de la desembocadura del riu Foix (305.000 euros) són algunes de les inversions més destacades que el govern vol dur a terme el 2009. Altres de les actuacions pressupostades són les millores en instal·lacions esportives (186.000 euros), la redacció del projecte d'habitatges socials (100.000 euros), inversions en enllumenat (200.000 euros), un projecte per millorar les instal·lacions de Ràdio Cubelles (20.000 euros), (40.000 euros) o obres de millora al cementiri (60.000 euros).

Per aconseguir fer les inversions, l'Ajuntament ha demanat un crèdit de 4,2 milions d'euros. El regidor d'Hisenda, Xavier Grau (PSC), explica que «l'Ajuntament té capacitat de deute». «Volem aprofitar el moment de crisi perquè hi hagi moviment econòmic», sosté Grau. El responsable d'Hisenda destaca que «per primera vegada, en els últims deu anys, el pressupost s'aprova en els terminis recomanats». La creació d'una comissió econòmica de seguiment del pressupost, amb participació de les formacions polítiques, i d'una oficina de control i gestió pressupostària per tenir un diàleg permanent amb els partits són altres de les novetats.

L'oposició en bloc va votar en contra del pressupost en el ple. La regidora d'ICV Mònica Miquel desaprova que el capítol d'inversions inclogui la millora de la xarxa d'aigües pluvials del sector marítim, un projecte amb el qual «es volen cobrar contribucions especials als veïns». El govern, però, diu que encara no s'ha decidit si els veïns hauran de costejar una part de l'actuació.ENDEUTAMENT I CRISI
Altres motius que porten ICV a rebutjar el pressupost són l'endeutament. «En els temps que som, endeutar-se serà una insolidaritat per a pròxims governs que puguin venir», explica Miquel. La regidora d'ICV també critica que «s'augmenti un 2% el sou dels treballadors», però que l'increment del sou de l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero (PSC), el primer tinent d'alcalde, Joan Albet (CiU), i la gerent municipal, Paloma Valle, arribi «al 4% i escaig». El sou dels treballadors s'hauria d'apujar «com a mínim l'IPC català», segons la regidora, que continua reivindicant que es faci «una auditoria externa» sobre els comptes. «Des d'ICV fa catorze anys que l'estem demanant. Fem-la d'una vegada», reclama Mònica Miquel.

Pel PP, el pressupost és «desastrós» «Quatre o cinc pressupostos més com aquest conduirien el municipi a la fallida», diu el regidor popular Luis Alamán, que critica que «de 14 milions d'ingressos del municipi tan sols se'n retornen quatre i escaig». Alamán veu un «excés de despeses de personal a causa dels cada cop més pròspers sous» del govern. «No hi ha esforç d'inversió; per fer-la, ens hem d'endeutar», diu. Per Alamán, del 55% de l'endeutament de l'administració local que comportarà el pressupost del 2009, «un 30% és nou». Finalment, el regidor sosté que les inversions no comportaran una dinamització econòmica al municipi.

Des d'Entesa per Cubelles, Anna Martínez critica el «6,15% d'augment» del sou de la gerent municipal –un increment que li pertoca en funció dels triennis, com a funcionària, segons Grau–. Així mateix, la regidora de l'Entesa critica que l'Ajuntament inverteixi en la compra d'una parcel·la «quan amb el nou pla general se'n generaran sense costar ni un cèntim». La resposta del govern és que es veu obligat a pagar 600.000 euros per les expropiacions de les finques situades al costat del centre social, que també van ser qualificades com a sòl d'equipament. Finalment, Martínez proposa la creació d'un fons de garantia social, que hauria de finançar-se amb els diners de la rebaixa dels sous del govern, segons la regidora de l'Entesa.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.