| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de juliol de 2020


dijous, 11 de desembre de 2008
>

Barcelonès Nord. Col·lectius de disminuïts i ICV tornen a denunciar la inaccessibilitat a Renfe

ICV-EUiA insta l'alcalde de Badalona a «fer-se sentir» perquè s'instal·li un ascensor a l'estació

SARA MUÑOZ. Badalona
Diverses persones que es desplacen en cadires de rodes o afectades per una disminució física de menor grau es van desplaçar ahir entre Badalona i Montgat en tren per tornar a denunciar els problemes d'inaccessibilitat a què han de fer front a l'estació badalonina. Aquests col·lectius van respondre a una crida del grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Badalona, que a través del seu líder, Carles Sagués, va instar l'alcalde Jordi Serra (PSC) a liderar un moviment polític i ciutadà que acceleri la instal·lació d'ascensors a l'estació de Renfe. «Creiem que és el moment que es faci sentir», va afirmar Sagués.


+ Personal de seguretat ajuda a pujar al tren un dels participants a l'acte d'ahir. Foto: S.M.

Els rellotges marcaven un quart de dotze del migdia quan els concentrats a l'estació de tren de Badalona es disposaven a creuar a l'andana contrària per agafar un tren cap a Montgat. Cada persona en cadira de rodes, com es va constatar in situ, requereix de més de cinc minuts per anar de banda a banda. La cadira elèctrica que els permet superar les escales triga dos minuts i onze segons per baixar onze esglaons. A més a més, hi ha una única clau per activar les dues cadires elèctriques, fet que impedeix que funcionin a l'hora. Ahir, les persones disminuïdes van disposar de l'ajut de tres membres del personal de seguretat. La xifra és inusual (acostuma a haver-hi un o, segons diverses persones, cap) però ahir Renfe estava al cas de l'acte reivindicatiu que impulsava ICV-EUiA (a l'oposició).

A les dotze del migdia, els concentrats van poder agafar el tren. No tots els combois estan adaptats. Iniciativa diu que en passa un cada trenta minuts. Per pujar al tren, les persones amb mobilitat reduïda van requerir l'ajuda del personal de l'estació. Les rodes s'encallaven a la rampa. A Montgat la pel·lícula va tenir un guió molt diferent. L'estació ja té instal·lats els ascensors.

Que Montgat tingui habilitada aquesta infraestructura i Badalona no hagi fet cap pas en aquest sentit és un fet que indigna els membres de la plataforma Deixem de ser Invisibles: «No fa més que demostrar la incompetència de les autoritats locals», afirmen. El seu president, Lluís Alern, assegura que persones com ell «ja han renunciat a agafar el tren». En la mateixa línia s'expressa Paquita Justicia, de l'Associació de Minusvàlids de Barcelona, ara amb seu central a Badalona, que explica que, fins al dia d'ahir, «feia uns deu anys que no pujava a un tren». Considera que Renfe «no ha mostrat cap voluntat per solucionar el problema» i lamenta que ni tan sols es disposi d'un horari amb els trens adaptats.

A la protesta d'ahir també es va sumar el Foro de Vida Independiente. «Volem que es plantegi el tema de l'accessibilitat des de la perspectiva del dret, no des de la visió de fer-nos un favor», va subratllar Eva Campano, mentre subjectava un cartell on es llegia Aquesta instal·lació vulnera la declaració universal dels drets humans.

La protesta d'ahir va estar liderada per diversos regidors d'ICV-EUiA a Badalona. El president de la coalició, Carles Sagués, va recordar que el seu grup «fa molts anys que denuncia aquesta situació» i es va comprometre a repetir la demanda, novament, des del Parlament de Catalunya i des del Congrés dels Diputats. Sagués va assegurar que estaria «satisfet» que tots els partits de Badalona «se sumessin a la petició» i que fos l'alcalde, Jordi Serra, «qui liderés la campanya». Al batlle badaloní li reclama «que doni un cop de puny sobre la taula», tot i que lamenta que «no tingui prou energia i ganes de plantar-se davant persones del seu mateix partit».

Serra va dir fa unes setmanes que ha enviat una carta a Madrid perquè l'any que ve s'hi instal·li l'ascensor. NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelonès Nord. Esperant resposta de l'Ajuntament

>Suspens en accessibilitat.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.